er noe av det eldste som er skrevet i Norge, og kan gi ny kunnskap om skriftspråket for 1600 år siden.
Funnet gir fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar i Vest-Agder nesten tårer i øynene.
– Enkelte av runene på steinen er av en type som tilhører det eldste runealfabetet, den eldre futharken. Det er tegn der som gikk ut av bruk på 500-tallet, sier Stylegar.
– Et ekstraordinært funn
Tunesteinen, som er fra rundt år 400, er ifølge Stylegar det funnet i Norge som kanskje ligger nærmest å sammenligne funnet i Mandal med.
– Dette ser ut til å være et helt ekstraordinært funn på alle måter. Forrige gang man fant en runestein med innskrift av de eldste runene var i 1917, så dette er veldig, veldig spesielt, sier Stylegar.
– Dersom man klarer å tolke runene og lese dem, for det er ikke så lett alltid, får man en skriftlig kilde fra en periode 500 år før vikingtida. Det er en periode som vi mangler skriftlige kilder fra, bortsett fra noen få runer.
Kan skjule ei grav
I september for 20 år siden ble det også oppdaget ei gammel grav på ekteparet Henriksens eiendom i Mandal, som ekspertene da anslo at stammet fra omkring år 0.
Den nye runesteinen som nå er funnet ser ut til å ha ligget over ei grav og plenen til ekteparet Henriksen kan vise seg å inneholde et komplett gravanlegg. Stylegar har vært på befaring på funnstedet. Han synes det ser svært lovende ut.
– For meg ser det ut som om steinen har ligget over ei grav, og at gravanlegget ligger nokså intakt. Er vi riktig heldige, kan vi om ikke så lang tid sitte med et 1500 år gammelt gravfunn med ei innskrift som gir oss navnet på den personen som ligger der. Det er helt ekstraordinært, sier Stylegar.