Hopp til innhold

– Vi er slitne og ødelagte etter dette

Fire kvinnelige renholdere ved Thon hotell i Arendal mener arbeidsgiveren ISS prøver å presse dem ut av jobbene.

Vigdis Knutsen og Brit Alfredsen

Vigdis Knutsen (t.v.) har 16 år bak seg på hotellet, men Brit Alfredsen har jobbet på hotellet i 24 år.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Vi er fysisk og psykisk knekt av den måten vi blir behandlet på. Vi gjør jo ikke god nok jobb lenger og vi skal nå ha skriftlige advarsler. De har tatt fra oss to små pauser som vi har hatt i alle år. Nå skal vi jobbe fra sju om morgenen til tre uten pause. Vi føler det blir litt feil med tanke på den tunge jobben vi har, sier renholder ved Thon hotell i Arendal Vigdis Knutsen.

Alle er sykemeldte

De fire renholderne som nå alle er sykemeldte har mellom 16 og 24 års fartstid ved hotellet. De mener arbeidsforholdene har blitt stadig verre etter at renholdet ble overdratt fra Thon hotell til renholdsselskapet ISS i 2011.

De mener ledelsen hele tiden forsøker å finne feil og svakheter på arbeidet de gjøre ved å gi skriftlige advarsler, og at arbeidsgiveren ISS prøver å presse dem ut av jobbene.

– Jeg synes det er vanskelig. Vi føler at de ønsker å bli kvitt oss. Når du har jobbet et sted i så mange år, og får den følelsen at både hotelledelsen og ISS prøver å få oss ut på et vis er det veldig trist, sier renholder Britt Alfredsen.

De fire kvinnelige renholderne ved Thon hotell i Arendal men arbeidsforholdene nå er helt uholdbare.

– Vi er slitne og ødelagte etter dette her. Vi er jo ikke unge lenger. Vi må ta tre til fire rom i timen, og de legger ut feller for å prøve å ta oss, hevder Alfredsen.

Bekrefter alvorlig konflikt

Konserndirektør for kommunikasjon i ISS, Jan Bjørneboe, avviser at selskapet prøver å kvitte seg med de fire renholderne, men bekrefter at det er en alvorlig konflikt ved hotellet.

– Det som skjedde var at vi har tatt en analyse av hotellet ut fra vårt hotellkonsept. Vi har funnet ut at av de fire så er det én for mange, fordi det er stor variasjon i beleggsprosenten, slik det alltid er på hoteller, sier han til NRK.

Han forklarer at de har lang erfaring i å drifte hoteller, og vet hvordan produktiviteten må være på hotell for å drive lønnsomt og effektivt.

– Vi må innrømme at vi har en vei å gå på hotellet i Arendal på å ha samme type produktivitet som på de 30 andre hotellene vi driver. Det skal vi selvfølgelig oppnå uten å drive rovdrift på de ansatte. Vi er en IA-bedrift og har halvert sykefraværet vårt som følge av dette. Men jeg må be pent om at renholderne kommer seg tilbake på jobb, slik at vi kan fortsette en god dialog, sier Bjørneboe til NRK.

En IA-bedrift er med i en avtale om et inkluderende arbeidsliv. Avtalens mål er å gi plass til de som ønsker og kan arbeide.