Hopp til innhold

Rapport: Legevakta i Arendal er underbemanna

Legevakta i Arendal er kraftig underbemanna, lokalene er dårlige og det er for få fastleger i turnusen. Det er konklusjonene i en omfattende rapport.

legevakt

Legevakta i Arendal får kraftig kritikk i en omfattende rapport. Det er i helgene underbemanninga er verst.

Foto: ODD RØMTELAND / NRK

Legevakta i Arendal får kraftig kritikk i en omfattende rapport. Lokalene er dårlige, telefonen lite tilgjengelig og legevakta er svært underbemannet sammenligna med andre legevakter.

Det skriver Agderposten.

Rapporten er utarbeidet av Agenda Kaupang AS på oppdrag av Arendal kommune og de øvrige kommunene i Østre Agder-samarbeidet.

tveiten

–Vi må aldri senke kravene i forhold til kvalitet, og vi ha en kontinuerlig prosess med utvikling og forbedring, sier Knut Tveiten, leder av samarbeidsutvalget for legevakten til Agderposten.

Foto: SVEIN SUNDSDAL / NRK

Mangler seks årsverk

Legevakta i Arendal er kraftig underbemanna sammenlignet med andre legevakter, ifølge rapporten.

Dersom legevakten i Arendal skal ha samme andel årsverk som gjennomsnittet for legevaktene i sammenligningen, ville dette tilsvart en økning rundt seks årsverk fra dagens nivå.

Underbemanninga er verst i helgene og fra 15 – 23 i ukedagene, ifølge rapporten. På dagtid i hverdagene fungerer legevakta innenfor tilfredsstillende krav.

Fikk migrenemedisin – døde av hjerneslag

Rapporten er laget blant annet på bakgrunn av saken der ei 39 år gammel kvinne døde av hjerneslag i september. Kvinnen ba om hjelp i flere døgn, og ble sendt hjem fra legevakta med migrenemedisin. Helsetilsynet har åpnet tilsynssak.

Rapporten skal behandles i Samarbeidsutvalget bestående av representanter fra eierkommunene senere denne måneden, peker på flere konkrete punkter for forbedring.

Enig i forbedring

– Vi må aldri senke kravene i forhold til kvalitet, og vi ha en kontinuerlig prosess med utvikling og forbedring, sier Knut Tveiten, leder av samarbeidsutvalget for legevakten til Agderposten.

Han er valgt av Arendal bystyre, og dessuten tillitsvalgt på sykehuset.

Tveiten mener eksempelet med kvinnen som døde viser at noe må gjøres for at slikt ikke skjer igjen.

Han er enig i at mer av pasientstrømmen må tas av fastleger, men mener at legevakten fungerer bra må mange områder.

Siste nytt fra NRK Sørlandet