NRK Meny
Normal

Rammes av krise i skogbruket

Skogbruket på Agder kan miste flere hundre arbeidsplasser. Etter at flere mottakere av tremasse på Østlandet har gått konkurs, er det vanskeligere enn noen gang å leve av skogen,

Skogbruket på Agder kan miste flere hundre arbeidsplasser. Etter at flere mottakere av tremasse på Østlandet har gått konkurs, er det vanskeligere enn noen gang å leve av skogen.

Video: Konkurser gjør det vanskelig å leve av skogen

Det er krise i skogbransjen. De faste kjøperne av tremasse på Hellesfoss og Vafoss er allerede konkurs, og hvis Norges eneste gjenværende sulfatcellulosefabrikk, Sødra Cell Tofte, også går dukken, blir det i praksis umulig å få betalt for all den tremasse som ikke brukes til planker og andre materialer.

Mange arbeidsplasser truet

Situasjonen er alvorlig for store deler av skogbransjen på Agder, sier Jan Rogstad, styremedlem i AT Skog.

– Det er flere hundre arbeidsplasser det er snakk om og som påvirkes av dette, sier Rogstad.

Halvor Skjerkholt driver skogen sin, sammen med annen næring i tilknytning til gården i Tvedestrand. Skogbruket er grunnlaget, som han begynte med for 30 år siden, men nå er Skjerkholt bekymret.

– Vi kan ikke løpe rundt å leke eventyr. Vi må se sannheten i øynene. Sannheten er at hvis det lå et tømmeroppgjør i posten da jeg kom hjem i går – så er det ingen automatikk i at det er i pluss. Det kan faktisk være i minus, sier han.

Satser på videreforedling

Lafting

Halvor Skjerkholt sier det er lange arbeidsdager, men han vil ikke bytte med noen. Her er han i gang med lafting av ei hytte.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Skjerkholt forsto for flere år siden at måtte ha flere bein å stå på, og begynte selv å videreforedle tømmeret. Med egen sag og to ansatte produserer han nå laftede hus og hytter, og eksklusive spesialprodukter som disse ekstra brede gulvbordene på bestilling.

På grunn av tilleggsproduksjonen har han nå mye mer igjen enn han ville hatt om han bare var råvareprodusent. Men det er skogen som er grunnlaget, kombinert med vilje og hardt arbeid, sier Skjerkholt.