Hopp til innhold

– Kortsiktig og tragisk å legge ned Tofte

– Markedet er ikke nødvendigvis noen god samfunnsaktør. Det sier fylkesmann Kirsti Kolle Grøndahl i Buskerud om nedleggelsen av Södra Cell Tofte.

Fylkesmann Kirsti Kolle Grøndahl

Fylkesmann Kirsti Kolle Grøndahl.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Onsdag fikk de 295 ansatte beskjed om at Södra Cell legger ned virksomheten ved fabrikken på Tofte, med virkning fra 1. mai i år.

– Det synes jeg er en stor ulykke, og egentlig en tragedie. Det er, sett med et samfunnsperspektiv, så kortsiktig at de nå velger å legge ned, i stedet for å selge til noen andre som kan videreføre driften, sier Kolle Grøndahl.

– Hva er din største bekymring nå?

– Buskerud er Norges tredje største skogproduserende fylke. Ved siden av dem som mister jobben sin på Tofte, er det veldig mange i skogbruket som mister jobben. Vi har et oppegående skogbruk i Buskerud, som nå altså ikke får noen til å ta imot produktene sine, og til å videreforedle dem. Det er min største bekymring.

Saken fortsetter under bildet.

Arbeidere ved Södra Cell Tofte

Arbeiderne ved Södra Cell mister jobben fra 1. mai, hvis ingen griper inn.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Noen må gripe inn

Nå mener fylkesmannen at noen må gripe inn og gjøre noe.

– Vi kan ikke sitte og se på at et produkt som trestokken og cellulosen, som har så mange muligheter til å bli utnyttet, bare skal legges ned.

– Hvem skal gripe inn, og hva skal de gjøre?

– Vi har jo privatkapital, naturligvis. Mange der burde være interessert i å bruke dette produktet til noe mer fremtidsrettet. Dessuten har du Staten og Innovasjon Norge som kan gå inn i omstillingsprosesser. Jeg har stor tro på at man finner en løsning, selv om den akkurat i dag ikke er helt åpenbar, sier Kolle Grøndahl.

Fylkesmannen sier også at hun er klar over at eierne kan gjøre som de vil med sin egen fabrikk.

– Men så er det opp til oss som norsk samfunn – og treprodusent – å si, at dette vil vi ikke godta. Og så må vi overta den utfordringen som ligger der. Vi kan ikke la tømmerstokken råtne på rot, sier Kolle Grøndahl.

Kaller inn til møte

Tore Strømsodd

Tore Strømsodd, direktør for Innovasjon Norge i Vestfold og Buskerud.

Foto: Innovasjon Norge

Etter omstillingsloven plikter Buskerud fylkeskommune så snart som mulig å kalle inn ledelsen og de ansatte ved bedriften, kommunen, Innovasjon Norge og NAV til drøftingsmøte.

Et slikt møte vil trolig finne sted over påske.

Omstillingsloven skal legge til rette for en prosess der en vurderer tiltak for videre drift, og andre tiltak som reduserer de negative konsekvensene for ansatte og for lokalsamfunn.

Gir ikke støtte til drift

Men direktør for Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfold, Tore Strømsodd, vil ikke forskuttere noe.

– Man må tenke på nyvinninger, for at vi skal kunne bidra økonomisk til Tofte, sier han.

Strømsodd sier at det er for tidlig å si noe om Innovasjon Norge kan bidra med penger, og hvor mye de eventuelt kan gå inn med.

– I dag er det litt uavklart, både hvem som kan tenke seg å gjøre noe videre på Tofte, i hvilken form, og hva slags produksjon man ser for seg. Men Innovasjon Norge går aldri inn og finansierer drift. Vi kan komme på banen når det gjelder å bidra til teknologiutvikling og produktutvikling. Der kan vi også være med på finansiering, sier Strømsodd.

– Uaktuelt å legge ned

Martin Kolberg

Stortingsrepresentant Martin Kolberg.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix
Per Olaf Lundteigen

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen.

Foto: John Greiner Olsen

Flere politikere på Buskerudbenken engasjerer seg nå sterkt i skjebnen til hjørnesteinsbedriften på Tofte.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen tar hardt i.

– Det er helt uaktuelt å legge ned Tofte. Det må etableres en eierkonstellasjon som kan betale en pris Södra Skogsegarna kan akseptere, slik at fabrikken kan drives videre, sier Lundteigen.

Heller ikke Arbeiderpartiets Martin Kolberg vil sitte stille og se på at de svenske eierne stenger fabrikkporten på Tofte som varslet 1. mai i år, på arbeidernes dag.

Kolberg mener regjeringen nå må sørge for at forhandlingene om et kjøp av fabrikken kommer i gang igjen.

– Ingen reell diskusjon

Södra Cell har fått inn seks bud på fabrikken, men ifølge fungerende konsernsjef Gunnilla Saltin, var budene for lave til at Södra kunne akseptere noen av dem.

Viken Skog er en av budgiverne, og administrerende direktør Ragnhild Borchgrevink sier hun er forundret over salgsprosessen.

– Det har ikke vært noen reell diskusjon om pris eller hovedbetingelser. Det er vanskelig å vite hva som skal til, når man ikke får noen tilbakemelding, sier Borchgrevink.

Dette tilbakeviser Saltin.

– Vi har hatt en prosess med alle budgivere, der de har fått en tydelig tilbakemelding. De har også hatt mulighet til å korrigere sine bud, sier Saltin.

Gunilla Saltin

Fungerende konsernsjef Gunilla Saltin i Södra Cell.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Ragnhild Borchgrevink

Administrerende direktør Ragnhild Borchgrevink i Viken Skog.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Kaster blår i øynene på folk

– Men politikere som sier at fabrikken kan Tofte kan reddes, kaster blår i øynene på dem som har mistet jobben. Det mener direktør Per Steinar Jensen i NHO Buskerud.

For den økonomiske utviklingen i treforedlingsindustrien er dyster lesning, sier Jensen. I fjor hadde bransjen en omsetningen på 13 milliarder kroner og et tap på to milliarder.

– Dette er en utvikling vi har sett over mange år. Helt tilbake til 2001 har treforedlingsindustrien gått med tap. Det skyldes ikke at de ikke har gjort noe. De har gjort veldig mange ting.

– Blant annet har de fått til en produktivitetsforbedring som er vesentlig bedre enn i industrien totalt sett. Man har altså forsøkt, men likevel ikke klart å få opp lønnsomheten i bransjen. Det er det vi nå ser konsekvensene av, sier Jensen.

Per Steinar Jensen har liten tro på at det vil hjelpe fabrikken på Tofte å få Staten inn på eiersiden.

– Jeg har vanskelig for å se at Staten skal kunne få til en lønnsomhet som tidligere eiere ikke har klart å få til. Jeg har registrert at enkelte politikere nærmest garanterer at Tofte skal gjenoppstå. Det synes jeg er en type løfter man egentlig har veldig lite grunnlag for, sier han.

Monica Vee Bratlie.

Ordfører Monica Vee Bratlie i Hurum er vokst opp med røyken fra fabrikkpipene på Tofte.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK