Forventer 500 demonstranter mot Pegida

Den anti-islamske bevegelsen Pegida planlegger demonstrasjoner i Kristiansand og Tønsberg i tillegg til Oslo i kveld. I Kristiansand har over 500 meldt sin ankomst til motdemonstrasjon.

Pegida demonstrerer mot islam i Oslo

Forrige uke møtte rundt 70 personer til marsjen rundt Oslo rådhus, en nedgang fra 190 uka før.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Politiet vil følge sikkerheten tett for å unngå bråk under kveldens to demonstrasjoner i Kristiansand, det sier politistasjonssjef Dag Tallaksen i Kristiansand.

Den anti-islamske organisasjonen Pegida skal demonstrere mandag kveld, og flere ungdomspolitikere og venstreradikale grupper stiller til motdemonstrasjon.

Forventer over 500 motdemonstranter

I Oslo skal motdemonstrasjonen ende ved rådhuset før Pegida-marsjen begynner. I Kristiansand møter Sosialistisk Ungdom opp klokken 18.10 for å gå og holde appeller.

– Vi mener at Pegida har en rasistisk tankegang, det sier Lars Lied, leder for Sosialistisk Ungdom (SU) i Kristiansand.

På SU sine facebook sider har over 500 personer skrevet at de vil delta på motdemonstrasjonen i Kristiansand. Pegida sine sider viser at under 100 kommer til Kristiansand sentrum for å demonstrere.

– Vi arrangerer disse marsjene fordi vi ser en stor islamsk elefant i rommet, som vi må få til en saklig samfunnsdebatt om, sier Max Hermansen, som leder Pegida i Norge, til NRK..

Ifølge Hermansen starter marsjen deres i Kristiansand klokken 18.30 ved fontenen foran Domkirken.

– Begge demonstrasjonene er lovlige, og vi forventer at de avvikles i rolige former, sier Tallaksen i politiet.

Holder øye med enkelte

Demonstrantene fra Pegida sier de er imot muslimsk påvirkning og islamisering og er inspirert av demonstrasjonene som startet i den tyske byen Dresden i fjor høst.

– Frykter politiet i Kristiansand at det kan bli sammenstøt mellom demonstrantene?

– Nei, vi har stor tiltro til at begge parter oppfører seg, selvom de kan møte på hverandre underveis, understreker Tallaksen.

– Følger dere mer med på noen medlemmer av organisasjonen enn andre?

– Vi har hatt møter med lederne for begge demonstrasjonene og jeg opplever at vi har en god kommunikasjon, avslutter politistasjonssjefen.

Dette blir tredje mandag på rad at Pegida, som er en tysk forkortelse for Patriotiske europeere mot islamisering av Aftenlandet (Vest-Europa), demonstrerer i Oslo.