NRK Meny
Normal

Påskeblomstene

Påsken er ikke høytid bare for de troende.

Juleroser

Tidløs: Juleroser er populære også i påsken.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Også naturens egne sognebarn, blomstene, nyter godt av den kristne høytiden.

- Selv om det ikke er helt som i julen, er det et veldig bra marked for blomster også i påsken, sier Camilla Dversnes.

Camilla Dversnes

Camilla Dversnes med to typer juleroser.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

I sin egen forretning "Camillas blomsterdesign" i Henrik Wergelands gate i Kristiansand, merker hun en oppgang i omsetningen når påsken nærmer seg.

I dag skal hun inn på direkten i NRKs formiddagssending for å fortelle folket om forskjellige blomster som er populære i påsken. Heldigvis tar hun seg tid til en liten "fotoshoot" før radiolytterne skal ha sitt.

Jul hele året

Hun har med seg flere varianter. Tulipaner, hvite narsisser og to typer juleroser. Egentlig heter juleroser "Helleborus niger", men det norske navnet er altså julerose.

- Er den ikke nydelig? spør Dversnes, mens hun beskriver den tradisjonelle hvite julerosen.

- Den fiolette er veldig spesiell, og ikke minst vakker. I år er julerosen ekstra vakker, sannsynligvis på grunn av mildværet, mener blomsterkvinnen. "Helleborus niger" trives best når det er mildt.

Julerose

Både hvite og de mer sjeldne fiolette julerosene.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

- Julerosen har blitt mer og mer populær de siste årene. Den blomstrer over snøen, og har allerede blomstret i tre-fire uker. Den kommer opp år etter år, så dette er en fornuftig investering, oppfordrer Dversnes.

Tulipaner har hun også med seg.

Tulipaner

Tulipaner dekorert med kirsebærgrein.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

- Disse har jeg dekorert med kirsebærgrein. Det blir så mye finere enn bare blomsten. Det gir litt mer spenning, sier den blomsterfrelste sørlandskvinnen.

- Det som er veldig viktig med tulipaner er at du først må kutte de av med en skikkelig rotkniv. Deretter må du gi dem fem-seks centimeter med kaldt vann. Ikke gi de for mye vann, advarer hun.

- Får de for mye vann så strekker de seg, og kan bli gule i bladene. Ha dem også gjerne kaldt om natten, så kan du fort få ha dem noen dager lenger, sier Dversnes.

Dekorer med omhu

I tillegg har hun med seg en kurv med hvite narsisser, dekorert med selvplukket mose og lindegrener.

- Når du dekorerer får du en finere helhet, sier blomsterkvinnen.

Siden tulipanene er løkvekster kan de fint settes ut i din egen hage, men Dversnes ber folk vente med å gjøre dette. 

- Å sette ut blomster i hagen nå vil være å ta en liten sjanse, mener hun.

Hvite narsisser

Hvite narsisser.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Temperaturen bør helst ligge jevnt over null før en slik handling iverksettes.

Til tross for at påske-blomster er tema for radiosendingen, er det i grunnen lite som minner om påsken når man ser på blomsterdekorasjonene.

- Jeg tror det har noe med tiden vi lever i. Folk er opptatt av å ha et renere inntrykk. Det er ikke så mye fjær og gåsunger og andre ting i butikken lenger, funderer Dversnes.

Om fjær og gåsunger er på vei ut av markedet, er det i hvertfall godt å se at naturen selv kan stå for praktfulle dekorasjoner.

Gi blomstene kjærlighet!

I år kommer påsken tidlig, og det er derfor i kaldeste laget å sette ut blomster i sin egen hage. Er du imidlertid veldig ivrig på å pynte hagen din med blomster i høytiden, har Camilla Dversnes noen tips til deg.

- Du kan til nød ha de ute om dagen, men du må ta de inn om natten. Finn noe mose eller gran og dekk til løken. Gi blomstene litt kjærlighet! oppfordrer blomsterdesigneren.