NRK Meny
Normal

Her skulle det ikke ha rent vann

Det var dette dambyggerne hadde fryktet helt siden anleggsstarten.

Gå til forsiden

Oversvømmelse ved Skjerkevatn

Oversvømmelse Skjerkevatn

Oversvømmelse ved Skjerkevatn

5 bilder

  Dambyggerne ved Skjerkevatn i Åseral fikk i desember virkelig erfare at byggeprosjekter i elver og reguleringsmagasiner kan være utfordrende.

  Ei uke før planlagt anleggsstopp for vinteren, ble vannmengdene så store at Skjerkevatn rant over sine bredder og vannet flommet ned i anleggsområdet.

  Uværet Synne førte til at opp mot 100 kubikkmeter vann i sekundet strømmet ned i området hvor det pågikk arbeider med dambygging, støping og montering av luke.

  Var redd for storflom

  Prosjektleder Tor Åmdal i Agder Energi Vannkraft sier at dette var noe de hadde fryktet helt siden anleggsstarten året før.

  Oversvømmelse Skjerkevatn

  Uværet Synne gjorde at Skjerkevatn gikk over sine bredder og rant nedover i anleggsområdet.

  Foto: Anders Martinsen/Agder Energi

  Vannsituasjonen har ifølge Åmdal blitt nøye overvåket hele 2015. Man har tappet ned Nåvatn og ledet vannet forbi, men Skjerka kraftverk klarte likevel ikke å sluke unna de enorme vannmassene.

  – Vi hadde utarbeidet en egen beredskapsplan for denne situasjonen. Området ble evakuert i god tid før overløpet startet, og vi rakk å sikre området og fjerne midlertidige konstruksjoner, sier Åmdal på Skjerkas Facebook-side.

  Jobber med reparasjon

  Dermed klarte prosjektet å sørge for at skadeomfanget ble mindre enn det kunne blitt.

  Selv om prosjektet er stoppet for vinteren, skal man i løpet av januar reparere en del av skadene som flommen forårsaket.