Hopp til innhold

Det nye pipeorgelet er i verdensklasse

Kristiansand domkirke har fått et pipeorgel i verdensklasse, sier kantor Andrew Wilder mens han stolt spiller «Ja, vi elsker» på det nye arbeidsredskapet hans.

Det er nesten så han synger «Ja, vi elsker .... dette orgelet» der han spiller nasjonalsangen på det nye pipeorgelet i Kristiansand Domkirke.

– Jeg er som en liten guttunge igjen, jeg elsker virkelig dette orgelet, sier han til NRK.no og spiller videre.

Domkirken nytt orgel

Orgelfesten varer fra 2. til 10. november.

Foto: Mairi Macdonald / NRK

Han sitter på den plommerøde trebenken foran det store orgelet i Kristiansand Domkirke. Lekende lett trekker han i knapper, trykker på pedalene og spiller på de mange pianotangentene foran seg, slik at mektige toner fyller hele kirken med vakker musikk. Men lekende lett har det ikke alltid vært.

Måtte operere

Vi møtte kantoren i fjor da han og andre organister fortalte NRK.no om yrkesskadene som mange har fått ved å spille tungspilte orgel rundt om i landet.

Etter mange års øving og spilling på det gamle Paul Ott-orgelet fra 1967, resulterte det i operasjon i begge håndledd og to nye skiver i nakken til Wilder.

Til slutt måtte arbeidsgiver si stopp, og arbeidsutstyret, det gamle orgelet, måtte byttes.

– Vi har klart oss med et lite elektronisk orgel i mellomtida. Det har holdt hjulene i gang, men det har ikke vært noe særlig glede å spille på det ettersom det føles som å spille på et stereoanlegg. Men nå har vi fått det stikk motsatte, sier Wilder.

Han mener det nye orgelet er så omfangsrikt at det vil ta noen måneder å bli ordentlig kjent med det.

I verdensklasse

Domkirken nytt orgel

Den nye fasaden er nå maken til orgelet som sto i Domkirken i 1884.

Foto: Mairi Macdonald / NRK

Det nye pipeorgelet til 12 millioner kroner, som Wilder liker å kalle Norges første HMS-orgel, er bygget av Klais i Tyskland. De har også levert orgler til blant annet domkirken i Köln, og nasjonalt senter for scenekunst i Beijing. Wilder mener nå at Domkirkens nye orgel er et i verdensklasse.

– Det nye orgelet setter Kristiansand på det europeiske kirkemusikalske kartet. Nå har vi det samme utstyret som vi finner i flere tyske og franske katedraler. Vi er rett og slett på verdenskartet nå, sier Wilder stolt.

Til helgen åpner den store Orgelfesten, og mens Wilder øver iherdig innimellom tyske orgelbyggere, kan han konstatere at arbeidsredskapet hans ikke lenger gir ham helseplager.

– Jeg spilte nå på fullt orgelverk, og jeg fikk ingen verk, humrer kantoren mens han øver videre fram mot Orgelfesten som varer fra 2. til 10. november.