NRK Meny
Normal

Nå får elevene nok undervisningstimer

Fra mandag får barn i Birkenes lengre skoledag. Grunnen er at kommunen i flere år har gitt barna mindre undervisningstimer enn pålagt.

Skoleelever
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kommunen oppdaget feilen da de skulle planlegge hvordan de skulle tilrettelegge for femdagers skoleuke tidligere i år.

Ifølge Anne Stapnes, som er konstituert tjenestesjef for barnehage og skole i Birkenes kommune, kan enkelte elever ha gått glipp av 20 minutter med undervisning hver eneste dag.

– Vi ble svært overrasket da vi fant dette ut og har helt siden da jobbet for å få orden på dette.

– Hvor lenge har dette pågått?

– Det kan jeg ikke svare på nå. Vi holder på å prøve å kartlegge det. Det jeg kan si er at dette er et lovbrudd. Elevene har ikke fått nok timer.

NRK har vært i kontakt med flere i Birkenes kommune. Ifølge dem har dette skjedd i minst 5 år både på Birkenes barneskole og Valstrand ungdomsskole.

Ingen vet nøyaktig hvordan det kan ha skjedd, men flere mener blant annet skoletransport og spising i skoletimene kan være årsaken.

– Oppdaget altfor sent

Arild Windsland ved kommunehus

Ordfører i Birkenes Arild Windsland

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ordføreren i Birkenes, Arild Windsland, synes det hele er flaut.

– Vi oppdager dette altfor sent. Det er ikke greit. Nå må vi få rettet opp i dette så fort vi kan, sier han.

Skoledagene i kommunen vil nå starte 10 minutter tidligere enn hva elevene er vant til. I tillegg blir 10 minutter av storefriminuttet omgjort til undervisningstid.

Selv om ordføreren ikke er fornøyd med situasjonen som har oppstått, mener han elevene ikke har gått glipp av viktig undervisning sammenlignet med andre elever.

– De har fått kortere dager enn det som er lovpålagt. Jeg vil ikke si de har mistet en del av sin utdannelse, men de har hatt færre timer enn andre.

FAU håper skolen rydder opp

Siren Frigstad er sekretær i Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) i kommunen. Hun er glad for at kommunen tar saken på alvor.

– For de fleste av elevene er nok ikke dette veldig alvorlig, men det er ikke bra, sier Frigstad til NRK.

Nå håper hun elevene får den undervisningstiden de har krav på.

– Vi har diskutert dette i FAU. Vi synes det er riktig av skolen å gjøre endringer. Det er viktig at de fortsatt får beholde friminuttene, så det forslaget som kommunen har lagt fram mener vi er bra, sier Frigstad.