Økende hasjbruk i skatemiljø bekymrer

Politiet og Kristiansand kommune er bekymret over en mer liberal holdning til hasj og marihuana i skatemiljøet i byen.

Hasj
Foto: Johannessen, Sara, Sara Johannessen / SCANPIX

Onsdag ble den årlige trendrapporten presentert for formannskapet i Kristiansand.

Rapporten tar for seg kriminalitet begått i Kristiansand av ungdom under 18 år for hele 2014, og ser på forskjeller fra 2013.

Rapporten inngår som en del av samarbeidet mellom politiets forebyggende avsnitt og Kristiansand kommune.

I rapporten kommer det fram at kommunen er bekymret for hasjbruk blant en del av ungdommene som skater.

– Liberal holdning til hasj og marihuana

Politistasjonssjef Ole Hortemo og Karin Berthelsen i kommunens kriminalitetsforebyggende team er bekymret over hasjbruk i skatemiljøet i Kristiansand. Det er en mer liberal holdning til hasj og marihuana i dette ungdomsmiljøet, mer de.

Det pekes på at det er lite voksenkontroll og voksenkontakt på de stedene der ungdom kan skate i det offentlige rom i Kristiansand.

Ifølge Karin Berthelsen i Kristiansand kommunes kriminalitetsforebyggende team har de fått inntrykk av at det er en mer liberal holdning til hasj og marihuana i skatemiljøet.

– Vi får også tilbakemeldinger om at ungdom som trives med å skate syns det er fortvilende at de kanskje må slutte med det gøyeste de vet, siden det røykes hasj i miljøet, sier Berthelsen.

Hun forteller at foreldre har ringt dem og vært veldig bekymret, fordi jevnaldrende tror ungene røyker hasj siden de skater.

Politiet har lagt ut sin analyse her.

Stigmatiserer miljøet

Mike Trox som er leder av Vision skatepark i Kristiansand reagerer kraftig på at skatemiljøet blir hengt ut og stigmatisert.

– Vi skal selvsagt være bekymret for alle grupper som bruker narkotika i Kristiansand, men det er feil å stigmatisere en gruppe ungdommer. Det er ikke sant at det er et spesielt problem hos skaterne, sier Trox.

Mike Trox

Mike Trox som er daglig leder i Vision skatepark avviser at alle i miljøet bruker narkotika.

Foto: Isabell Gjerstad / NRK

Han mener at voksne må følge med på hva de unge gjør på byen. Ingen ungdommer som er i skateparken bruker narkotika eller alkohol. Da hadde Trox oppdaget det.

Nå må barn gå på skolen i morgen og forsvare at de skater fordi de er stigmatisert. Det er galt av presse, politi og andre og stigmatisere disse, mener Trox.