Ny Sp-allianse i Gjerstad

Etter lang dragkamp er det klart at Senterpartiets Kjell Trygve Grunnsvoll blir ny ordfører i Gjerstad.

Rune Hagestrand

Rune Hagestrand var sikker på at han skulle fortsette i ordførerstolen, men så snudde Sp.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Kjell Trygve Grunnsvoll

Nyvalgt ordfører Kjell Trygve Grunnsvoll har tidligere sagt at Gjerstad kan søke seg mot Telemark hvis Aust-Agder fylke mister kommuner til Vest-Agder

Foto: Halvard Iversen / NRK

Høyre har styrt sammen med Sp i Gjerstad de siste fire år, og Høyres Rune Hagestrand ble tidligere i uka presentert som ordfører i en ny fireårsperiode.

Men 10 dager etter valget ble det klart at Arbeiderpartiet og Senterpartiet hadde andre planer.

– Politikken viktigst

Etter kommunevalget satt Senterpartiet nok en gang i vippeposisjon. Trygve Grunnsvoll avviser at partiet på forhånd hadde gitt noe løfte om at de fortsatt ville velge borgerlig side og støtte en ordfører fra Høyre.

– Vi hadde ikke gitt noe tilsagn om at Hagestrand skulle bli ordfører. Men vi hadde ut fra det vi hadde klart å komme fram til i forhandlingen fram til tirsdag, sagt at vi måtte gå videre med forhandlinger med den såkalte B-blokka – så kom Arbeiderpartiet inn i etterkant av det, sier Grunnsvoll.

20 års borgerlig styre i Gjerstad er dermed slutt. Ifølge kommunens nye ordfører var ikke en rød-grønn allianse det viktigste for Senterpartiet.

– Nei, det var ikke det viktigste. Det viktigste var å få gjennomslag for vår politikk, sier Grunnsvoll.

– Dette er et svik

Avtroppende ordfører Rune Hagestrand mener Senterpartiet har drevet urent spill.

– Det kom som et sjokk på meg og sannsynligvis mange andre. Vi hadde avtalen klar. Senterpartiet hadde gått ut i media og opplyst at de var kommet til enighet med oss. Det som nå har skjedd skjønner jeg ingenting av.

– Føler du deg rundlurt av Senterpartiet?

– Ja, det er for så vidt et mildt ord. Jeg synes dette er et svik ifra Senterpartiet og et spill som jeg ikke ønsker å være med i. Jeg har min integritet og den skal jeg beholde. Den statusen står det nok litt verre til med i Senterpartiet for tida, sier Hagestrand.

Klimaet i Gjerstad-politikken har ifølge Hagestrand vært basert på at politikerne har respekt og tillit til hverandre på tvers av partigrensene. Det som har skjedd nå frykter han kan bidra til å skape politikerforakt.

– Når de går ut over spillereglene og lager et spill i spillet etter at ting er blitt offentliggjort – så er det egentlig en stor skam, sier en skuffet Hagestrand.