NHO: – Næringslivet når bunnen i 2016

NHO har dystre spådommer for økonomien i 2016. – Det blir et krevende år, sier NHO-direktør Siri Mathiesen.

Siri Mathiesen, regiondirektør i NHO Agder

Vi har ikke nådd bunnen i norsk økonomi ennå, og den kommer vi til å nå i 2016, sier Siri Mathiesen, direktør i NHO Agder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Bedriftene ser pessimistisk på 2016, viser ferske tall fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

– Vi har ikke nådd bunnen i norsk økonomi ennå, og den kommer vi til å nå i 2016. Jeg vil ikke bruke ordet krise, men det blir et krevende år, sier regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen.

2600 av NHOs medlemsbedrifter har svart på NHOs siste undersøkelse.

– Tallene fra undersøkelsen tyder på at bedriftene er engstelige for fremtiden, og at nedgangen først kan snu mot slutten av 2016. Men det er svært mange usikkerhetsfaktorer, poengterer Mathiesen.

Vestlandet og Sørlandet vil slite mest

Utsiktene for 2016 vurderes svakest i Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, samt på Sørlandet.

Tidligere denne måneden ble det klart at oljeserviceselskapet NOV Norway sier opp 900 fast ansatte i tillegg til de 1.500 som allerede har fått sine arbeidsforhold avsluttet.

NOV: – Tør ikke spå når vi når bunnen

Kommunikasjonsdirektør i NOV, Dag Nordbø, sier til NRK at prognosene til NHO kommer til å gjelde også for dem.

Dag Nordbø

Kommunikasjonsdirektør i NOV, Dag Nordbø.

Foto: Sander Heggheim / NRK

– Ja, det stemmer at vi får et svært krevende år i 2016. Det er ingen hos oss som tør å spå når vi kommer til å nå bunnen, og når det snur oppover. Vi er i hvert fall helt sikre på at NHOs uttalelser underbygger nødvendigheten av den smertefulle nedbemanningen vi gjør nå, sier Nordbø.

Han sier bedriften vil få mindre og mindre å gjøre utover i 2016, og at de ikke ser tegn til at ting skal snu.

Få lyspunkter

Eneste lyspunkt for 2016 er ifølge NHO eksporten av bearbeidede varer, hvor Sørlandet har den høyeste eksportandelen i landet.

– Den svake kronen har gitt eksportbedriftene et betydelig konkurransefortrinn, og i 2016 venter eksportbedriftene på Sørlandet ytterligere fremgang, sier Mathiesen.

– Så det er ikke bare svart hav, legger hun til.

Sysselsettingen på landsbasis vil derimot fortsette å synke. NHO-bedriftene melder om nærmest nullvekst i sysselsetting neste år på landsbasis.

Mathiesen sier hun likevel har stor tro på at norsk industri skal klare seg gjennom 2016, men at det krever omstilling og innovasjon.