Hopp til innhold

Mørke skyer - men ser lyspunkt

Oljeanalytiker Thina Saltvedt forstår godt alle som er sterkt bekymra for den dramatiske nedgangen for oljenæringa, men hun ser lyspunkt og blomstring i andre næringer.

Thina Saltvedt

Thina Saltvedt snakker til næringslivet i Molde om både lys og mørke i et oljemarked der næringa har satt på full brems.

Foto: Gunnar Sandvik

–– Oljeprisen har jo falt mer enn 60 prosent siden toppen i 2014 og det som bekymrer er at oljeselskapene har satt full brems på, sier Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt.

Torsdag møter hun næringslivet i Møre og Romsdal som er spesielt hardt rammet av nedskjæringer, oppsigelser og permitteringer i næringsliv sterkt knytta til olje- og gass og skipsfart.

Full brems i oljeindustrien

Saltvedt forteller at det nesten er ingen nye prosjekter som kommer i gang.

– Når oljeselskapene bremser så kraftig som de gjør nå, så er det klart at etterspørsel etter leverandør og andre tjenester blir mye mindre, sier hun.

Det betyr flere oppsigelsesrunder hos mange selskaper og særlig leverandørindustrien og innen skipsfart merker man det i Møre og Romsdal.

Da blir man bekymret og dessverre ser det ikke så mye bedre ut når vi går inn i 2016, Oljeprisen er fremdeles lav og oljeselskapene er ikke ferdig med de kuttrundene de holder på med. Det gjør at starten på 2016 ikke ser så lystelig ut sett med oljeøyne, sier Saltvedt.

Mister kompetanse

Faren er ifølge Saltvedt at mange bedrifter mister mye kompetanse de kan få behov for i framtida. Men så skal vi huske på at ikke all kompetanse som man hadde i oljesektoren, skal tilbake dit når oppgangen kommer, sier oljeanalytikeren.

Thina Saltvedt

Thina Saltvedt sier alt ikke er mørkt – andre næringer blomstrer.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– En av årsakene til det, er at bedrifter vil kutte kostnader ved å satse på mere tekniske løsninger. Kanskje skal man for eksempel ikke lenger ha en plattform langt ute på sjøen som styres veldig av menneskekraft? Kanskje det kan skje mye mer digitalt og styres fra land, sier hun.

Saltvedt påpeker at en del jobber vil falle bort. Når man setter på bremsene så mye som man gjør nå, så er det en fare for at man mister for mye kompetanse og det vil man se om et par år, mener hun.

– Faren er at hvis man trenger mer kompetanse om et par år, så har menneskene som var i oljeindustrien funnet seg andre jobber i andre industrier. Selvfølgelig blir mange også mer varsomme med å gå tilbake til oljeindustrien. Da vil man igjen begynne å by opp lønningene, og så øker kostnadene med produksjonen, sier Saltvedt.

Blomstrer i andre næringer

Men det er ikke bare mørkt mener oljeanalytikeren.

– Kronesvekkelsen gjør også at vi ser en blomstring i andre deler av næringslivet. For eksempel innen eksportnæringer utenfor olje og gass – som fiskeri – som går så det griner for øyeblikket. Også annen type eksport, som prosessnæring, som er veldig stort her i Møre og Romsdal, går veldig bra, sier Saltvedt.

Det er vekst i en del av økonomien, mens en annen del opplever nedgang.

Det finnes altså lyspunkter. Utfordringen er at oljeindustrien har gitt veldig mye penger inn til statskassa og det er vanskelig å erstatte den på kort sikt, fortsetter hun.