NRK Meny
Normal

Nekter straffskyld

En 27 år gammel mann fra Kristiansand erkjente ikke straffskyld for drapet på Elin Laursen da rettssaken startet i dag.

Rettsaken etter drapet på Elin Laursen startet
Foto: Lars Eie / NRK

Mannen er tiltalt for forsettlig drap under skjerpende omstendigheter på Elin Laursen i Songdalen i mars i år.

Den tiltalte 27-åringen svarte nei på spørsmål fra rettens formann om han erkjente straffskyld på drap og vold mot Laursen da rettssaken startet i Kristiansand tingrett i dag.

 

Ben Fegran

Advokat Ben Fegran

Ba om lukkede dører

Bistandsadvokat Ben Fegran ba om at deler av rettssaken måtte gå for lukkede dører. Han ønsket at publikum forlot rettssalen under avspillingen av politiets lydopptak fra drapshandlingen.

Elin Laursen hadde voldsalarm, som hun aktiviserte. Politiet har derfor lydopptak av drapet. Opptaket spilles senere i rettssaken.

Fegran ba også om at publikum måtte forlate rettssalen under vitneavhør av Laursens familie.

Voldsalarm

Elin Laursen anmeldte 27-åringen for etter at tiltalte ved to anledninger hadde slått henne. 19. januar fikk han besøksforbud av politiet. Tiltalte samtykket i besøksforbudet.

Laursen ble utstyrt med voldsalarm. Alarmen var koblet direkte til politiet.

27-åringen forklarte i retten at han ikke forsto hvorfor han fikk besøksforbud.- I ettertid har jeg skjønt det.

Brøt besøksforbudet

Til tross for besøksforbudet, oppsøkte tiltalte Laursen 31. februar. Hun utløste voldsalarmen og politiet rykket ut. Han ble pågrepet dagen etterpå, avhørt og løslatt.

Tiltalte og Laursen hadde et forhold, men hun gjorde det slutt etter volden. 

Kjøpte blomster før drapet

30 mars tok 27-åringen seg fram til kvinnens bolig i Songdalen med drosje. Underveis stoppet han på en bensinstasjon og kjøpte blomster. I tillegg hadde han med seg en kniv som han drepte kvinnen med.

Påtalemyndigheten ved førstestatsadvokat Erik Erland Holmen mener at tiltalte gikk til angrep på Laursen etter at hun hadde åpnet døra.

Etter drapet tok 27-åringen med seg kniven og voldsalarmen. Alarmen er ikke funnet, til tross for at tiltalte har forsøkt å hjelpe.

Tilregnelig

27-åringen er vurdert av psykiatere og de konkluderer med at han ikke var psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

Den drapstiltaltes forsvarer vil anføre at han ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Forsvareren pekte også på at tiltalte ikke fikk medisinen han hadde gått på i fire år. 27-åringen ble også behandlet av psykolog.