Beskriver Audun Myhres avgang som «en bombe».

Tirsdag ble det klart at kristiansanderen Audun Myhre fratrer stillingen som generalsekretær i Sjømannskirken. Påtroppende sjømannsprest Jan Oddvar Skisland sier nyheten kom som «lyn fra klar himmel».

Generalsekretær i Sjømannskirken, Audun Myhre.

– 4,5 flotte år i Sjømannskirken er slutt for min del. Takk for alle støtteerklæringer, skriver Audun Myhre på Facebook.

Foto: Øyvind H. Sæthre

Jan Oddvar Skisland

For påtroppende sjømannsprest Jan Oddvar Skisland kom nyheten om Myhres avgang som en bombe.

Foto: Anne Wirsching / NRK
Kulturminister Thorhild Widvey

Kulturminister Thorhild Widvey var styreleder i Sjømannskirken fram til hun ble kulturminister i høst.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK
Audun Myhre

Audun Myhre hadde sin siste arbeidsdag i Sjømannskirken i går, og vet ikke hvor veien går videre.

Foto: Sjømannskirken / Asbjrøn Vilkensen

Skisland har mottatt ukebrev fra Sjømannskirken siden nyttår, og skal begynne i stillingen som sjømannsprest på Mallorca i august.

–Ukebrevene inneholder informasjon til de ansatte. Ingen ting har tydet på at det har vært uenighet eller konflikter i ledelsen, sier Skisland.

– Jeg sendte Audun en sms i går og spurte hvordan det går.

– Det går greit, men jeg var nødt til å gjøre det slik, svarte Myhre i en sms til Skisland.

Uenighet om veien videre

Sjømannskirken skriver at grunnen til at Myhre går, er «ulike syn på hvordan Sjømannskirken skal ledes og utvikles fremover.»

Thorhild Widvey var styreleder fram til i høst da hun ble kulturminister. Konstituert styreleder, Einar Askvig, takker Audun Myhre for stor innsats i et viktig arbeid som generalsekretær, men vil ikke kommentere saken utover pressemeldingen.

4,5 flotte år er slutt

Audun Myhre sier til NRK Sørlandet at han ikke vil kommentere sin avgang nå. På Facebook har han lagt ut denne meldingen:

«4,5 flotte år i Sjømannskirken er slutt for min del. Takk for alle støtteerklæringer i mailer, sms og her på face. Det er naturlig at det spekuleres når en avgang kommer så brått. Spekulasjoner og spørsmål bør konsentrere seg om det som er innholdet i pressemeldingen: ulike syn på hvordan Sjømannskirken skal ledes og utvikles fremover. Da slipper man å spekulere omkring andre forhold som kan ligge til grunn for en så brå avgang.»

Leit at Myhre slutter

Påtroppende sjømannsprest Jan Oddvar Skisland sier at organisasjonen ikke tidligere har gitt signaler om et nytt veivalg.

– Sjømannskirken skal feire 150-års-jubileum til sommeren. For meg ser det ut som arbeidet går bra. Utenriksdepartementet har anerkjent jobben vi gjør i utlandet, og har økt støtten til organisasjonen med 3-4 millioner kroner.

Audun Myhre har ledet en organisasjon med om lag 200 ansatte. Den har virksomhet i mer enn 80 land.

Jan Oddvar Skisland beklager at Myhre nå slutter som generalsekretær.

– Jeg oppfatter ham som er god person. Sjømannskirken har hatt en god utvikling med ham som leder, og økonomien er tilpasset virkeligheten.

Vet ikke hvor veien går videre

Audun Myhre har vært generalsekretær i Sjømannskirken siden 1. oktober 2009 og kom fra jobben som domprost i Kristiansand. Han er også kjent som fotballspiller i Start og som daglig leder for Start. I går hadde han sin siste arbeidsdag i Sjømannskirken, og sier til NRK at han ikke vet hvor veien går videre.