Møt gategutten som ble stjernekokk

Edwin Guiterrez vokste opp på gata i Bolivia. I dag jobber han med å inspirere andre til kokkekunst.

Se reportasje.

– Den dagen mamma døde, raste verden sammen for meg. Jeg hadde en god barndom, men livet var ikke enkelt, sier han til NRK.

Faren fant seg en annen kvinne, søskenbarnet til Edwin. Dette ble tøft for Edwin og han begynte å bli vanskelig mot faren sin.

– Jeg sluttet skolen, ville ikke ha noe hverken med faren min eller stemoren min å gjøre. Til slutt orket jeg ikke livet med stemor og en pappa som slo, så rømte jeg.

Tøff oppvekst

Som 11-12 åring havnet han på gata. Han bodde under trær og broer og ble kjent med farlige miljøer. Livet på gata var hardt og en dag ble han tatt av politiet.

– Den natten er av alle, den verste i mitt liv. Det de gjorde den natten kan jeg ikke snakke om. Det er vanskelig å forstå at mennesker kan være slik, sier han.

Han ble plukket opp av en hjelpeorganisasjon som samarbeider med Strømmestiftelsen. De fant noen som kunne betale for skolegangen hans.

– Jeg har aldri fått takket han for det han gjorde. Det er trist, for han har åpnet nye dører for meg.

Avsluttet skolegang og et stort talent har ført han til jobber på anerkjente restauranter både i Brasil og London. Nå skal Guiterrez hjelpe til i Strømmestiftelsens kampanje om å få 10.000 nye jobber til verdens aller fattigste.

– Å ha en jobb er helt nødvendig. Uten jobb er du frarøvet muligheten til å velge. En jobb hjelper en til å skape, velge, tenke og bli bedre. Den gir mulighet til å få del i ting du ikke trodde du kunne få.

Edwin Guiterrez

Edwin Guiterrez på stand med Strømmestiftelsen.

Foto: Siv Kristin Sællmann/NRK

Inspirere andre

Asle Danielsen Stalleland, media- og samfunnskontakt i Strømmestiftelsen, mener Edwin er et godt eksempel i den nye kampanjen deres.

– Vi er glade for at vi har fått Edwin til Norge, fordi han er et fantastisk eksempel på at fantastiske ting kan skje, bare du får muligheten, sier han.

Denne uka underviser Guiterrez for videregående elever i Kristiansand om de kjente kokkekunstene sine.

– Motivasjon er nøkkelen for meg. Jeg ønsker å involvere de unge, fordi de gode ideene kommer ofte fra uventet hold, sier Guiterrez.

– Jeg har en drøm om å kunne starte en restaurant og en kokkeskole i hjemlandet mitt, og legge grunnlaget for å skape egne jobber, avslutter Guiterrez.