Moroa ble til plate

Livebandet hadde det så gøy på spillejobber at det bare måtte bli ei plate av det. Slik forklarer de erfarne Lillesands-musikerne i «Susie & The Spuds» bakgrunnen for sitt debutalbum.

Susie & the Spuds

Fetterne Jørund og Bjørnar Flaa er to av tre i bandet 'Susie & The Spuds,' som nå er ute med sin debutplate.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Det er fem musikere i bandet. Tre av dem er nært knyttet til hverandre, fetterne Jørund og Bjørnar Flaa, og "Susie" i bandnavnet er Bjørnar samboer.

«Spuds» er for øvrig potetknoller, og gir bandet et navn som passer deres amerikanskinspirerte stil. Det forteller Flaa-fetterne Jørund og
Bjørnar som besøker SørlandsScenen onsdag.

Gammel fjellmusikk

De understreker at stilen deres er «folk´n roll».

– Vi kalte oss først et bluegrassband, men vi er jo egentlig ikke det, forklarer Bjørnar.

– Vi har elementer av både amerikansk folk, country og bluegrass. «Gammel amerikansk fjellmusikk» kalte vi det først, men det er kanskje
heller ikke så lett å forstå.

– Instrumenteringen vår er fra folkemusikk, sier Jørund.

Han ramser opp instrumentene banjo, mandolin, fele, bass, vaskebrett og mye mer.

– Selve musikken er like mye inspirert av rock´n roll, så det er vanskelig å sette oss i bås, forklarer han.

Flaa-fetterne understreker at bandets bakgrunn er å være et livlig og gøyalt liveband.

Et festband

– Mye av det vi holder på med er fest og moro. Selv om innholdet i noen av tekstene er noe mørk, er vi er rundt for å spre god stemning, sier Bjørnar.

– Vi er jo et festband, legger Jørund til.

Debutplata «Shindig» har ellers en tittellåt som er en beskrivelse av en fest. Bandet hadde mange hundre konserter bak seg før de gikk i studio i vår.

– Det å komme ut og spille er alltid fryktelig moro. Vi har det kjempegøy om det er folk til stede er ikke, men ekstra moro er det selvfølgelig når publikum blir fenget, sier Bjørnar Flaa.

– Vi har gjort veldig mange jobber, alt fra å spille på gata til større konserter og festivaler. Vi har det veldig gøy hver gang.

Live-lyd i studio

– Etter hvert vokste det fram en del låter og materiale som vi hadde lyst til å jobbe videre med, forteller Jørund.

Derfor bestemte de seg for å spille inn plate. Det er Jørung glad for.

– Vi anger ikke på at vi gikk i studio i Etne med låtene våre noen dager i mai. Det er stort å holde plata i hånda nå, legger han til.

– Et typisk liveband som dere. Hva tenkte dere lydmessig i studio?

– Det var det vanskeligste. Noen av våre fans kommenterte det også på forhånd.

– Vi er et utpreget liveband, med de feil og det som skjer der og da. Det er vrient å ta det med inn i studio. Vi jobbet mye med det. Hører dere etter, finner dere nok noen feil, men sånn skal det være.

Energien er viktigere enn de helt rene tonene, forteller Bjørnar og Jørund Flaa fra Lillesand. De skryter av at de fant et studio som forstod hva den
akustiske livemusikken trengte for å lyde bra i opptak.

Musikken til Susie & The Spuds hører du på SørlandsScenen onsdag ettermiddag og torsdag skal plata "Shindig" plasseres på skalaen fra en til ti i ukas Musikksnakk.