Hopp til innhold

Nedlagt fyrtårn får lyset tilbake: – Kystverket snur etter 34 års mørke

Kystverket slukket fyret og la det ned. Etter årelang kamp kommer lyset tilbake. 100 korona-millioner sørger nå for opprusting av fyr og kaianlegg langs hele kysten.

Møkkalasset fyr

Ytre Møkkalasset fyr også kalt Tvedestrand fyr, er et fyr på et skjær mellom Kilsund og Kalvøysund i Arendal.

Foto: Jon Gelius / NRK

Møkkalasset fyr ligger på et skjær ytterst i havgapet. Det gamle fyret fra 1888 er i likhet med mange norske fyr preget av tidens tann. Nylig vedtok Stortinget å sette av 100 millioner kroner ekstra til Kystverkets vedlikeholdsarbeid samt eierløse blåskjellanlegg.

Hensikten er å styrke den koronarammede bygg- og anleggssektoren. Nå rulles millionene ut i hele landet. Se faktaboks med oversikt over alle prosjekter som får penger.

Flere ildsjeler har prøvd å holde Møkkalasset ved like og kjempet for å få nytt liv i fyret.

– Det har tatt sin tid å overbevise Kystverket om at det var feil å legge ned fyret. Det er veldig mørkt på strekningen her, og det er ingen lys å navigere etter for folk som kommer utenfra, sier leder av Møkkalassets venner, Hans Olav Sørensen.

Bøkfjord fyr

Et tjuetalls norske fyr rustes opp i disse dager etter at Stortinget bevilget 100 millioner kroner til ekstra vedlikehold.

Foto: NRK
Et tjuetalls norske fyr rustes opp i disse dager etter at Stortinget bevilget 100 millioner kroner til ekstra vedlikehold. Her er bilder av flere norske fyr som nå rustes opp.

Får lyset tilbake etter 34 år

Møkkalasset fyr rager ikke mer enn 15 meter over bakken. Selv om det var et viktig innseilingsfyr til Tvedestrand, valgte Kystverket i sin tid å satse på en fyrlykt nærmere land for å vise farbar led.

Beboere i området og sjøfarende synes nedleggingen var trist. I 2007 startet de en egen venneforening som utrettelig har jobbet for å få fyret tilbake til heder og verdighet igjen. Etter iherdig innsats har de fått Kystverket til å snu.

Møkkalasset fyr skal som eneste nedlagte fyr langs kysten, få lyset tilbake igjen. Oppgraderingen koster over fem millioner kroner – noe av beløpet kommer fra koronapengene til offentlige prosjekter.

Koronapenger til fyr

Også tre andre fyr langs sørlandskysten får penger til vedlikehold. Store-Torungen fyr, Lista fyr og Ryvingen fyr får ekstra vedlikeholdsmidler fra koronapotten.

– Det er hyggelig at Møkkalasset får lyset tilbake. Det maritime står sterkt. Veldig mange er i slekt med skippere, redere og sjøfolk. Det ligger rett og slett i blodet, sier styremedlem i Møkkalassets venner, Sven Gj. Gjeruldsen.

Møkkalassets venner. Leder Hans Olav Sørensen og styremedlem Sven Gj. Geruldsen

Møkkalassets venner er glad for lyset. Leder Hans Olav Sørensen og styremedlem Sven Gj. Gjeruldsen

Foto: Jon Gelius / NRK

Egen bok går unna

Han er initiativtakeren til en egen bok om det 132 år gamle fyret med det særegne navnet. Det spesielle fyrnavnet skriver seg fra sagnet om en storbonde på vei over havisen som mistet et lass med møkk på skjæret.

– Første opplag av boken solgte vi unna på ti dager. Nå har vi trykket opp en ny og utvidet bok. Interessen for fyret og det maritime er overveldende, sier Gjeruldsen.

Oppussingen og oppgraderingen av Møkkalasset fyr starter i begynnelsen av juni. Om ett år er planen at det nedlagte fyret igjen skal blinke og vise vei fra et skjær ytterst i havgapet på Sørlandet.

Møkkalasset fyr

Om ett år blir det igjen lys fra fyrtårnet.

Foto: Jon Gelius / NRK
Et slukket og nedlagt fyrtårn på Sørlandet skal nå få lyset tilbake. En venneforening har klart å overbevise Kystverket om at det var feil å stenge fyret. Takket være delvis statlige koronapenger, får fyret nå nytt liv.

Et slukket og nedlagt fyrtårn på Sørlandet skal nå få lyset tilbake. En venneforening har klart å overbevise Kystverket om at det var feil å stenge fyret. Takket være delvis statlige koronapenger, får fyret nå nytt liv.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,54 kr
Dyrest kl. 08 0,64 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %