Hopp til innhold

– Jeg kan jo ikke tilgi at han tok livet av datteren min

Det er seks år siden Arild Abelsnes fikk telefonen han aldri glemmer. Datteren Linn Cecilie (18) hadde havnet i en alvorlig trafikkulykke. De ni dagene datteren ligger i koma, beskriver faren som «et ni dager langt helvete»

Arild Abelsnes

FIKK RÅD OM IKKE Å BLI BITTER: Faren til Linn Cecilie Abelsnes, Arild Abelsnes, var opptatt av at han ikke skulle bli bitter etter ulykken der datteren Linn Cecilie ble drept.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Arild Abelsnes er midt i middagslagingen på hytta si på Herøya i Kristiansand denne maidagen for litt over seks år siden. Han blir plutselig så trøtt og må legge seg på sofaen. Så kommer telefonen han aldri kommer til å glemme. Det er mannen til ekskona som ringer. Beskjeden er kort.

– Jeg var sikker på at det kom til å gå bra

– Han fortalte at Linn Cecilie hadde vært i en alvorlig ulykke og at jeg måtte kjøre til sykehuset med en gang, forteller Abelsnes.

Når Arild tenker tilbake på denne dagen kommer han på at denne trøttheten kom over han nøyaktig samme tid som ulykken skjedde.

– Det var helt rart. Jeg ble plutselig så trøtt og måtte legge meg ned midt i matlagingen, forteller Arild.

Han kaster seg i båten og etter den korte turen fra hytta til der bilen står parkert kjører han av gårde til sykehuset.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arild Abelsnes

ETTERLYSER HOLDNINGSENDRING: Arild Abelsnes mistet datteren i en trafikkulykke i Kristiansand i 2007. Han mener det må en holdningsendring til blant unge bilførere for å få ned ulykkestallene. Her på ulykkesstedet.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Et lite skrubbsår på høyre side av ansiktet er det som møter faren når han kommer frem på sykehuset i Kristiansand. Men datteren har alvorlige hodeskader.

– Da jeg så henne var jeg sikker på at det kom til å gå bra. Men så fikk jeg beskjed om at hun hadde fått en alvorlig hjerneskade. Legene fortalte at hun måtte sendes videre til Ullevål sykehus, forteller Arild.

– Ni dager med helvete

Legehelikopteret er opptatt, så det går litt tid før 18-åringen blir fløyet videre til Oslo.

Etter kollisjonen blir datteren lagt i kunstig koma.

«Det er løgn å si at jeg aldri har følt sinne. Sinnet fordi han kjørte som en idiot og fordi han har påført andre mennesker så mye lidelse som varer så lenge»

Arild Abelsnes

– Det var ni dager med helvete. Etter fire-fem dager fikk vi beskjed om at legene ikke kunne gjøre noe mer. Men så endret det seg. Da fikk vi et nytt håp.

Arild tenker ofte på det legene og pleierne på Ullevål gjorde for datteren.

– Legene gjorde det de kunne. De gjør en fantastisk jobb. Jeg skjønner ikke hvordan de holder ut, sier Arild.

Stemmen brister. Han må ta en pause.

Tiden på sykehuset er tøff, forteller faren.

– Jeg kom på sykehuset hver morgen med en stor tro på at tilstanden var bedre, men da jeg gikk hjem om kvelden var troen mye lavere fordi jeg så at det ikke gikk den veien vi håpet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arild Abelsnes

VAR LIKE I NÆRHETEN: Da Arild fikk telefonen om at datteren hadde vært i en trafikkulykke var han på hytta si på Herøya i Kristiansand, kun en kort båttur og biltur unna ulykkesstedet.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

– Jeg var mentalt innstilt på hva som ventet meg

Håpet om at datteren skulle overleve, beholdt han helt til siste dagen.

Etter ni dager blir respiratoren slått av.

– Dagen var tøff, men dagen før hadde vi diskutert hvilken vei det gikk. Jeg var mentalt innstilt på hva som ventet meg, forteller Abelsnes.

«Jeg vil ham alt godt, men å tilgi … Jeg kan jo ikke tilgi at han tok livet av datteren min»

Arild Abelsnes

Tomrommet datteren til Arild har etterlatt seg merkes hver dag, forteller han.

– Hun var alltid glad og brydde seg mye om andre. Hun viste mye omsorg. Jeg husker henne også som en veldig nysgjerrig person. Et minne jeg har av Linn Cecilie var at hun bestandig holdt seg i nærheten av meg da hun var liten, nesten som en skygge. Hun var alltid interessert i det jeg gjorde, forteller faren.

Da ulykken skjedde var 18-åringen midt i læretiden som barne – og ungdomsarbeider.

Linn Cecilies kjæreste ble dømt for uaktsomt drap etter ulykken. Det var han som kjørte ulykkesbilen og som forårsaket ulykken etter å ha kjørt altfor fort.

– Medfører et savn bare de som har mistet et barn kan forstå

Etter ulykken har Arild engasjert seg i saker om trafikksikkerhet og fart, spesielt blant unge bilførere.

Han mener trafikkulykker bør inngå i kjøreopplæringen som en del av preventive tiltak for å få ned tallet på antall ulykker.

– Vis gjerne de unge statistikk som viser hvor mye større faren er når unge bilførere er ute i trafikken og hva som skjer når de tar sjanser med livet som innsats. Bruk dokumenterte tiltak som virker.

– En ulykke som den Linn Cecilie omkom i får fatale konsekvenser for mange direkte involverte og ikke minst indirekte i all fremtid. Det medfører et savn bare de som har mistet noen kan forstå, sier han.

– Hadde ikke trodd han ville kjøre uten lappen

«Morten» og Linn Cecilie hadde vært sammen noen måneder da ulykken skjedde.

Etter ulykken har Arild fått vite at datterens kjæreste var glad i biler og fart.

Arild husker godt første gang han så den nye bilen til «Morten».

– Da gikk jeg bort til ham med pekefingeren og sa: Du skal ikke kjøre denne bilen! Så så jeg på min datter, og sa det samme til henne.

– Han lovte at han ikke skulle gjøre det. Jeg trodde han kjøpte den bilen for å «style» og lakkere den, ikke for å kjøre som en idiot. At han kjørte uten lappen hadde jeg ikke i min villeste fantasi trodd, sier Arild.

Ville ikke bli bitter

Etter ulykken var faren til Linn Cecilie opptatt av at han ikke skulle bli bitter.

– Jeg tenkte med en gang at jeg ikke skulle bli bitter. Det rådet fikk jeg av et familiemedlem, min fetter. Jeg er veldig glad for at jeg fikk det rådet. Jeg tror man fort kan bli bitter etter en slik hendelse, sier faren.

Men at han har vært sint, legger ikke Arild skjul på.

– Det er løgn å si at jeg aldri har følt sinne. Sinnet fordi han kjørte som en idiot og at han har påført mange andre mennesker så mye lidelse.

Har du klart å tilgi ham?

– Han har jo også et liv å leve med denne hendelsen i bagasjen. Jeg vil ham alt godt, men å tilgi … Jeg kan jo ikke tilgi at han tok livet av datteren min. Men jeg ønsker ham ikke noe vondt, men for meg og mine er det livet nå og livet før ulykken.

Arild Abelsnes

TRIVES PÅ HYTTA: Arild bruker mye tid på hytta si på Herøya i Kristiansand. Ulykken der datteren Linn Cecilie ble drept, skjedde kun noen kilometer fra hytta.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Vipers i «final4»
Spiller nå
Vjakhireva: – Du får eit betre svar om to timar 01:54
Neste