NRK Meny
Normal

Minnet Alexander Dale Oen

Unge svømmere gråt for tapet av sitt forbilde og sin svømmehelt, da svømmerne på Sørlandet holdt minnestund for Alexander Dale Oen torsdag kveld.

Minnestund for Dale Oen

Svømmemiljøet i Kristiansand holdt minnestund for Alexander Dale Oen torsdag kveld. Det var en tung kveld for mange.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Alexander Dale Oens yndlingssang, Pink Floyds «High Hopes» runget i svømmeanlegget Gimlebadet i Kristiansand i går kveld.

Mange svømmere og foreldre tente et lys for å minnes en stor idrettsstjerne og et stort forbilde.

Svømmetrener Geir Thorstensen kom hjem til Kristiansand i går etter å ha vært på treningsleiren sammen med Alexander Dale Oen i USA. Sammen med svømmere fra Vågsbygd svømmeklubb holdt Thorstensen en minnestund i Gimlebadet.

Thorstensen, som er landslagstrener for Norges funksjonshemmede svømmere, mente det var naturlig å samle svømmerne i klubben sin, etter en slik tragisk hendelse i svømmemiljøet.

– Det kom som et forslag fra svømmerne som også gjerne ville vite hva som hadde skjedd i USA. Vi pratet også litt om hvordan Alex var, slik at dette ikke skal ødelegge for motivasjonen til svømmerne, men at dette på sikt kan øke motivasjonen og gi inspirasjon på grunn av det Alex har vært for norsk svømming, sier han.

Minnestund for Dale Oen

Geir Thorstensen fikk mange spørsmål fra de unge svømmerne.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Tente lys og gråt

Thorstensen kjenner Aleksander Dale Oen godt etter utallige treningsleirer.

De to skulle egentlig spise middag sammen den kvelden Dale Oen døde, sier han.

– Da dette skjedde skulle han egentlig være med oss trenere ut og spise. Jeg gikk i forveien for å bestille bord, men Alex kom aldri.

I Gimlebadet torsdag kveld var det mange som gråt.

Flere av svømmerne hadde spørsmål til Thorstensen, både om hvordan de andre svømmerne reagerte på dødsfallet, og om det er farlig å svømme.

Det ble en sterk kveld for Thorstensen.

– Man føler at man har kontroll på følelsene, men så får man et spark i magen. Det er vanskelig å forstå det som har skjedd, sier han.

Minnestund for Dale Oen

Det ble tent lys i Gimlebadet, foran bildet av Dale Oen. På minneplakaten står det «Vi savner deg» og «Vi gråter for deg!»

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK