Mimrer og jubilerer

– Av og til må man se seg tilbake for å få en oversikt. Kristiansands Anne Marie Almedal ser tilbake på 20 år som artist med plata «Memory Lane».
Møt henne på SørlandsScenen onsdag

Anne Marie Almedal

Anne Marie Almedal er gjest i SørlandsScenen onsdag.

Foto: Janne Aateigen/NRK

– Denne gangen har jeg gjort et dypdykk musikalsk i det som har betydd mye for meg gjennom årene. Det gjelder både låter, artister og stil, forteller Anne Marie Almedal som for 20 år siden debuterte med Kristiansandsbandet Velvet Belly.

Et band som ga Almedal mange tilhengere rundt i Europa. - Så nå passet det fint med et tilbakeblikk, smiler hun.

– Likte musikken vår

Vi har brukt folk fra den eldre garde til å jobbe med oss denne gangen, forteller Almedal og trekker frem blant andre John Wood, en internasjonal mester innen lyd.

– Han likte musikken vår og ville komme og mikse plata, sier hun.

Wood har jobbet med navn som Nick Drake, Cat Stevens og Pink Floyd, før han nå har mikset platen til Anne Marie Almedal fra Kristiansand. Og resultatet er et tydelig, akustisk lydbilde med Almedals vokal langt fremme.

– Det var en ære å ha ham i studio, medgir hun.

– Anne Marie Almedal har også denne gang med seg Danny Thompson, som regnes som en basslegende og som også har spilt med utallige kjente artister.
Ellers har hun plukket musikere på øverste hylle i det sørlandske musikkmiljø på plata.

Lukker døra og komponerer

– Da jeg kom tilbake til Kristiansand etter å ha bodd borte noen år, oppdaget jeg at det var så mange dyktige musikere å hente her.

Bortsett fra to låter er alt på plata skrevet av Anne Marie Almedal og ektemannen, produsenten og musikeren Nicholas Sillitoe.

Av de innlånte låtene trekker hun gjerne frem «May you never», fremført av Eric Clapton og mange, mange andre - men opprinnelig signert John Martyn.

– Jeg ble kjent med både ham og låten for mange år siden. Og da jeg gikk på konservatoriet i Rotterdam brukte jeg denne låten til min eksamen. Det var godt å få spilt inn den sangen som betyr så mye for meg, forteller Almedal.

– Når jeg lager låter sitter jeg alene med pianoet, lukker døra og tenker tekst og melodi. Jeg må inn i en egen atmosfære. Jeg jobber det alltid ut sammen med mannen min Nicholas Sillitoe, som er pianist og gitarist.

Egen stil og klang

Han utvikler arrangementer, blir med i prosessen videre med andre musikere, og setter sitt preg på det.

Anne Marie Almedal har stemmen som instrument. De siste par årene har hun undervist i sang på musikklinja på Vågsbygd videregående skole i Kristiansand.

– Det er fantastisk å jobbe med den aldersgruppa. Jeg har jo gått på konservatoriet selv og tatt utdannelse i sang, og kan det teoretiske og faglige.
Men når det gjelder min egen stemme har jeg jobbet lenge med å finne min egen stil og min klang.

– Det er viktig for en sanger å finne sin egen identitet, sier vokalisten, som nå har gitt sine mange fans et nytt knippe sanger med umiskjennelig almedalsk klang.

Denne uka er det Anne Marie Almedals plate «Memory Lane» som skal vurderes av musikkanmelder Øyvind Nyvoll.

Hvor på skalaen fra én til ti han plasserer plata høre du i Sørlandssendinga torsdag ettermiddag.