Svart arbeid for milliarder på Agder - lanserer nye tiltak

Det utføres svart arbeid for mellom åtte og 24 milliarder kroner på Agder. Det anslår blant annet entreprenørforeninga Bygg- og anlegg.

Parole i 1. maitoget i Oslo i 2005

Entreprenørforeningen anslå at det jobbes svart for milliarder av kroner i Agder.

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Byggebransjen på Sørlandet lanserer felles tiltaksplan mot svart arbeid og sosial dumping. Tirsdag arrangeres en stor konferanse om økonomisk kriminalitet og sosial dumping.

Bransjen ber blant annet kommuner og boligbyggelag om å innføre et anbudssystem som hindrer at kriminelle aktører får oppdrag.

Regionsjef Petter Blomkvist i Entreprenørforeningen Bygg- og anlegg sier målet er å få til et bedre samarbeid.

– Det er viktig å få fokus på sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Vi må få til samhandling mellom politi, skatteetat, Arbeidstilsynet, bransjen og fagforeningene, sier Blomkvist.

– Vil sikre den seriøse bransjen

Christian Justnes, leder for Agder fagforening i Fellesforbundet, mener konferansen er viktig for å sikre den seriøse byggebransjen i landsdelen.

– Vi er langt på overtid med å ta denne problematikken på alvor og ta noen grep. Vi trenger tydelige krav slik at vi kan luke ut de useriøse i anbudsprosessen, sier Justnes.

Krav om språk og kompetanse

Skien kommune vedtok i sommer 14 punkter som tiltak mot sosial dumping og økonomisk kriminalitet. Nå ønsker flere fagforbund og entreprenørforeningen de samme kravene i Agder.

Blant annet stiller kommunen krav til språk, faglig kompetanse og bruk av lærlinger i bedrifter.

– Det viktigste av kravene er helheten. Det viktigste er å motvirke sosial dumping, mens andre krav er for å sikre rekruttering og kompetanse, sier Justnes.

Mangler dokumentasjon

Advokat Øystein Krabberød jobber blant annet med konkurser og er bostyrer for flere konkursbo. Han mener mange bedrifter mangler dokumentasjon.

– Vi ser i en god del konkurser at det ikke er orden i papirer, det er ikke kontrakter og det er ikke foretatt jevnlig skattetrekk. Arbeiderne får ikke alltid lønn, sier Krabberød.

– Taper samfunnet mye penger på dette?

– Ja, det er klart. Det skal være skattetrekk og innbetalt arbeidsgiveravgift. Når disse bedriftene går konkurs, må statelig garantiordning inn for å dekke lønn og feriepenger. Og det finnes nesten ingen dokumentasjon, sier Krabberød.