NRK Meny
Normal

Megayacht i Kristiansand: Må ha eget tankskip for å fylle drivstoff

En 414 fots superyacht ligger i helgen til kai i Kristiansand. Eieren skal være en styrtrik amerikaner.

Intervju med driftssjef Thomas Granfeldt, om Superyachten Octopus, og bunkers-tilbudet i Kristiansand som er for dårlig.

Thomas Granfeldt

STOLT: Driftssjef i havna i Kristiansand Thomas Granfeldt er svært fornøyd med å få store yachter som «Octopus» til byen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Dette er etter min mening en av de flotteste yachtene i verden. Vi er veldig glade for at den har kommet hit til Kristiansand, sier driftsjef Thomas Granfeldt ved Kristiansand havn.

Etter det NRK.no kjenner til skal yachten «Octopus» sin eier være den amerikanske forretningsmannen Paul Allen, som er medeier og grunnlegger av gigantselskapet Microsoft.

Fartøyet er 414 fot som tilsvarer 126,2 meter langt. Det er bygget i 2003 og er designet av den norske arkitekten Espen Øino.

Vil ikke si hvorfor den er her

– Vi kan ikke uttale oss om hvorfor den er her, hvem som eier den eller hvem som er om bord i fartøyet, sier Granfeldt.

– Hvorfor er det så mye hemmelighetskremmerier rundt disse fartøyene?

– For å kjøpe en slik båt må man ha mer enn en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det er alltid større trusselrisiko rundt personer som har mye penger. Derfor velger vi å ikke uttale oss om det. De vil ha privatlivet sitt i fred, svarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Kristiansand havn har en geografisk plassering som gjør at flere store yachter og skip kommer til byen. Blant andre den styrtrike russeren og Chelsea-eieren Roman Abramovitsj har besøkt Kristiansand med sin yacht «MY Eclipse», som er en av verdens største.

Mange av dem kommer for å klareres ut av EU. Etter det NRK kjenner til er det derfor megayachten er i Kristiansand.

– For oss er jo dette veldig spennende. Det er flotte fartøyer og vi er veldig stolte over at de velger å komme til vår havn, men det kommer stadig færre fordi vi mangler bunkerstilbud.

Leier tankskip for å fylle diesel

Kristiansand havn har hatt, men mangler nå anlegg for å fylle drivstoff til store båter. Derfor må de fleste som kommer til sørlandsbyen få drivstoff fra tankbiler.

Men yachten som nå ligger i Kristiansand har bestilt et eget tankskip som skal komme å fylle cirka 1500 tonn med diesel søndag morgen.

– Vi ønsker oss bunkerstanker slik at vi kan gi det båtene trenger, sier Granfeldt.