NRK Meny
Normal

Henter fram gamle oppskrifter

God, lokal mat skal bli et av Arendals varemerker.

Monica Lunøe Rand

Turistsjef i Arendal, Monica Lunøe Rand smaker på den lokale fiskesuppa, som nå skal tilbys kurs- og konferansegjester og gi dem en smak av Arendal.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Arendal vil nå servere tradisjonell mat hentet fra gamle oppskrifter til kurs- og konferansegjester.

I disse dager lages to spesielle menyer basert på tradisjonelle oppskrifter.

- Nå jobber vi med å få fram to menyer som skal representere Arendal og det som er å få her. Det betyr at vi bruker lokale råvarer, at vi tenker kortreist mat og at vi tar fram gamle oppskrifter, sier turistsjef i Arendal, Monica Lunøe Rand.

Søstrene Henriksens fiskesuppe

Blant annet står en spesiell fiskesuppe på menyen, en fiskesuppe som er valgt ut etter tester av flere lokale oppskrifter.

- Det første vi har begynt med er en fiskesuppe etter oppskrift fra Søstrene Henriksens Fiskematkjøkken. Det er en litt spesiell fiskesuppe, som er basert på en annen kraft enn det som er vanlig, nemlig en koljekraft med portulakk i seg. Den smaker helt annerledes enn Bergens fiskesuppe og andre fiskesupper, og vi vil at den skal være Arendals varemerke.

Lunøe Rand beskriver varemerke-fiskesuppen slik: Den har en litt røkt undersmak, er legert med potet, er god og frisk og gir deg små sjokk som er litt søtsure når du ftygger i en bit portulakk.

Etterspør kortreist mat

Arendal vil gjerne satse på kurs- og konferansemarkedet, og de siste årene har turistsjefen stadig fått spørsmål om de kan få servert fisk. Også spørsmålet om man kan tilby lokal mat kommer ofte, og nå skal disse to altså kombineres.

- Når kokkene får spørsmål om fisk, er det med litt skrekkblandet fryd at de har sagt at "nei, det tør vi ikke". De føler seg usikre på å servere fisk til så mange. Nå skal det forandres. Dette med miljø, kortreist mat og tradisjoner henger sammen, og vi merker at flere vil ha noe særegent. Det er etterspørsel etter det, rett og slett, sier Lunøe Rand.