NRK Meny
Normal

Tusenvis kjører uten førerkort

14.000 ganger hvert år anmelder Utrykningspolitiet (UP) sjåfører uten førerkort. Ofte er førerne ruset og lar seg ikke skremme av bøter og fengselsstraff, men setter seg bak rattet igjen.

Up Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen prøver å stoppe så mange som mulig, men mener mørketallene er store hva gjelder kjøring uten førerkort.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Natt til mandag ble en 34 år gammel mann fra Vennesla i Vest-Agder stoppet for 65. gang uten førerkort.

UP-sjef Øystein Krogstad i Agder og Telemark, antydet at dette kunne være norgesrekord, men for 7 år siden, ble en mann stoppet for 80. gang. Også det i Vennesla.

LES: Stoppet 80 ganger uten lappen

Dette er imidlertid ikke noe Vennesla-fenomen. Hvert år de siste 6 årene, har Utrykningspolitiet anmeldt kjøring uten gyldig førerkort rundt 14.000 ganger. Fra år 2000 har tallet ligget på over 12000, og det har siden 2007 stabilisert seg på pluss, minus 14000 anmeldelser.

Mange er gjengangere som er påvirket av rus, og mørketallene er store. Det viser tall fra SSB.

Rusede kriminelle menn

Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Sjefen for utrykningspolitiet, Runar Karlsen, er godt kjent med problematikken. Han sier tallet er mye høyere enn 14.000 om man tar med mørketallene.

– Dette gjelder ofte kriminelle menn, ofte rusmisbruker. Dette i kombinasjon er selvfølgelig veldig farlig, sier Karlsen.

– Rundt 14.000 anmeldelser hvert år, det er høye tall?

Ja, og det er dessverre langt fler enn det. Mørketallet er stort. Vi skulle gjerne ha stoppet flere, sier Karlsen.

Mange er gjengangere, og ruset. De er livsfarlige for seg selv og andre. Hvorfor får dere ikke disse av veien?

– Vi kan ikke gjøre mye annet enn å ha hyppige kontroller. Vi kan gi bøter og førerne kan få fengselsstraff, men vi ser jo at lovbruddet gjentas gang på gang. Noen kjører daglig uten førerkort, ofte ruspåvirket, sier Karlsen.

Hvor mange av de dere tar er gjengangere?

– Det har vi ikke tall på, men vi vet det er et lovbrudd som gjentas. Disse må vi følge opp så godt som mulig, sier Karlsen.

– For utenforstående kan det virke som dere ikke gjør jobben deres?

Det er anslått at det er 7–8 millioner kjøreturer hver dag. Vi evner å stanse 2.000 – 2.500 hver dag. Det er mange som ikke blir stanset, men vi forsøker så godt vi kan, sier Karlsen.

Kan inndra bilen

De første fire gangene man blir stanset uten førerkort, får man bot. Fra den femte gangen er det ubetinget fengselsstraff som gjelder, og den skal bli strengere for hver gang.

– Vi kan også gi kjøreforbud og inndra bilen, men det er også viktig å holde et øye med, og få kunnskap om gjengangerne, sier Karlsen.

Men når vi ser at tallene er så høye, og at mange kan gjenta dette så mange ganger, viser ikke det at straffereaksjonene er for svake?

Det vil jeg ikke gå inn på, det går mer på vår evne til å stanse dem ofte nok. Frykten for å bli stanset av politiet er nok avskrekkende, sammen med ubetinget fengselsstraff etter 5. gang. Det er en relativt streng straff, sier Karlsen.

Fengselsstraffen kan ikke være så lang når en 34 år gammel mann har rukket å bli stanset 65 ganger?

– Det kan du si. Det er et svært høyt tall. Denne personen representerer dessverre flere. Mange kjører jo kanskje enda flere ganger, uten å bli tatt av politiet, sier Karlsen.

– Vi har ikke sharialover i Norge

Lensmann i Vennesla sier det er lite de kan gjøre. Det er her mannen som er blitt stoppet 65 ganger kommer fra.

– Vi kjenner denne personen godt. Han har hatt ett turbulent liv og sittet noen dager i fengsel for kjøringen sin, sier lensmann John Thomas Homme.

– Vi har ingen sharialover i Norge og det er opp til hver enkelt og velge om man vil leve et lovlig liv, fortsetter Homme.

– Ikke ulovlig å ha bil

Lensmannen i Vennesla understreker at det hverken er ulovlig å kjøpe eller ha bil.

John Thomas Homme

Lensmann i Vennesla, John Thomas Homme, sier det er lite de kan gjøre med all kjøringen uten førerkort.

Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK

– Selv om du ikke har førerkort er det fullt lovlig å ha bil. Vi kan legge ned bruksforbud, men mange skifter biler fortere enn klær, og da blir det vanskelig, sier Homme.

– Skjønner du at folk kan lure på hva dere gjør og hvorfor disse personene fortsatt kjører på veien?

– Det er gode spørsmål som jeg ikke har gode svar på. Det vi kan gjøre er å gi bøter, anmelde og inndra bil. Velger folk å gjøre det samme på nytt er det deres valg, sier Homme.

Er det ikke fortvilende å stoppe samme person så mange ganger?

Ja, det er jo det. Vi forsøker å inndra biler når det gjentas ofte, gjentar Homme.

– Beslaglegg flere biler!

Trygg Trafikk reagerer på at det er så mange ute på veien som viser å gi blanke i sin egen og andres sikkerhet.

Kristin Øyen,Kommunikasjonssjef i trygg Trafikk

Kristin Øyen i Trygg Trafikk vil at politiet beslaglegger flere biler enn i dag.

Foto: Trygg Trafikk

– Dette er ille. Disse personene har ikke noe forhold til risiko og det kan bli farlig åmøte dem på veien, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

– Hva kan man gjøre?

– Politiet gjør nok det de kan gjøre, men de kunne fint brukt muligheten til å beslaglegge biler oftere og ha hyppigere kontroller.

– Ofte gjelder jo dette også rusmisbrukere, som trenger behandling, legger Øyen til.

Hva med høyere straffer?

Det er viktig at straffen er skremmende nok, så det er noe man bør se på, sier Øyen.