Må låne mer penger

Start må låne mer penger for å betale Sør Arena.

Sør Arena
Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Den endelige regningen på Starts hjemmebane blir 280 millioner kroner, inkludert moms. 

Det er 55 millioner kroner dyrere enn beregnet.

Daglig leder i Start Stadion AS, Harald Andersen, sier Start har visst om budsjettsprekken i lengre tid.

- Vi er ikke glade for å kunne dokumentere overskridelsene, men både Start og byggherren har visst om dette i lengre tid. Grunnen er det ekstraordinære prosjektet for å få ferdig arenaen til kampstart 15.april 2007, sier Andersen.

- Hvor skal de ekstra millionene tas fra?

- Vi har sikret en finansiering, men alle detaljer er ikke på plass. Forskjellige aktører må steppe inn. Blant annet må vi se på en modell hvor vi sammen med Sparebanken Sør finner en fullfinansieringsmodell av tilleggskostnadene vi vil få, sier Andersen.

- Holder det med nye lån, eller må nye investorer inn?

- Det må vi diskutere med banken, men ut fra størrelsen på overskridelsen, og ut fra at vi har hatt mulighet til å planlegge overskridelsen, tror vi at vi skal klare det uten nye innskudd av kapital fra eierne, sier Andersen.

Vi har sikret en finansiering, men alle detaljer er ikke på plass. Blant annet må vi se på en modell for å finansiere ekstrakostnadene sammen med Sparebanken Sør.

Harald Andersen, daglig leder i Start Stadion AS

- Hva hvis Start rykker ned og publikumstallene går ned?

- Det har vi tatt høyde for. Egenkapitalen i Sør Arena fra Start sin side har passert 60 millioner kroner. Det er så mye at vi ikke er redd for at vi ikke skal klare de økonomiske forpliktelsene, selv om vi rykker ned i 1. divisjon et år eller to. 

- Hvorfor har disse overskridelsene kommet?

- Det skyldes flere forhold. Blant annet at det har vært stor prisøkning i byggebransjen. I tillegg har det betydd en del at vi har hatt en dato å jobbe mot, der alt måtte være klart. Vi har også lagt inn en generelle kvalitetshevning av losjer og restaurant for å få et konkurransedyktig anlegg.

- Vil det kunne bli flere overskridelser?

- Tallene er ikke verifiserte, så det kan slå begge veier. Det kan bli lavere underskudd, men også høyere, selv om vi ikke håper det. Start-tallene vil bli klare i løpet av september måned, sier Andersen.