NRK Meny
Normal

Secret Garden som duo

De har tatt med seg sine tidligere låter i studio og spilt inn ny plate som duo. Spennende og utfordrende, sier Rolf Løvland og Fionnuala Sherry, som besøker SørlandsScenen onsdag ettermiddag.

Secret Garden
Foto: Janne Aateigen / NRK

Vanligvis spilles Rolf Løvlands komposisjoner med fullt band og stort orkester. Men etter å ha spilt sammen som Secret Garden i 20 år bestemte de to som er stammen i gruppa seg for å la piano og fiolin få fullt spillerom på en hel CD.

Plata «Just The Two Of Us» kom ut like før nyttår.

– Grunnen til at den ikke kom før jul, var at plateselskapet fryktet at dette ble for smalt for publikummet vårt, forteller de to.

Nå opplever Fionnuala Sherry og Rolf Løvland tvert imot at kritikerne roser plata.

– Og det er moro, sier Rolf Løvland, og legger til at Secret Garden ikke er bortskjemte med gode kritikker på platene sine.

Skummelt, men naturlig

– Det var en skummel idé å legge fra seg alle redskapene i verktøykassa, med band og symfoniorkester og alt det vi pleier å ha med oss på innspillingene våre.

– Det tok litt tid før vi bestemte oss og følte oss trygge på at det var riktig å gjøre dette, sier komponisten bak låtene, Rolf Løvland. – Derfor er den positive responsen ekstra hyggelig, legger han til.

– Duoformatet er egentlig naturlig for oss, forklarer Løvland. – Når jeg skriver musikk spiller jeg det først for Fionnuala og så spiller vi det sammen. Så vi begynner komponeringen som en duo. Deretter utvikler det seg til store produksjoner. Og vanligvis spiller vi et par låter som duo på konsertene våre, men da har vi det store formatet å støtte oss på. Utfordringen lå i å tørre å gjøre dette som et rendyrket prosjekt, forklarer Løvland.

– Det er naturligvis mye ro i musikken på denne plata. Det er fiolinen og pianoet som kommuniserer med hverandre og uttrykket blir personlig, intimt og neddempet forklarer han.

Skiller jobb og privatliv

I år blir det 20 år siden fiolinisten fra Irland og komponisten og pianisten fra Kristiansand møtte hverandre for første gang. Løvland var i Irland for å dirigere i Eurovision Song Contest-finalen og resten av historien er kjent: I 1995 vant Secret Garden Eurovision Song Contest i Irland med «Nocturne» og siden har bandet solgt over fire millioner album.

– Da vi begynte å spille sammen drømte vi ikke om at vi ville oppleve en så stor suksess, sier Fionnuala Sherrey.

– Det å vinne Eurovision var helt uventet og siden har vi reist rundt i hele verden og spilt musikken vår. Det er fascinerende å møte et trofast publikum i alle verdens hjørner som følger med oss og liker musikken vår.

– Ja, det er en rar tanke at 20 år har gått, samtykker Rolf Løvland.

– Opprinnelig trodde vi ikke at noe plateselskap ville satse på oss. Men musikken vår ble veldig viktig for oss og det er moro at den har blitt viktig for andre også, smiler han.

– Hvordan har dere klart å holde sammen i musikken i 20 år?

– Jeg er et veldig tålmodig menneske, ler Fiounnuala spøkefullt. – Men jeg tror at den egentlige grunnen til at vi har holdt sammen i alle disse årene er at vi lever hvert vårt liv på hvert vårt sted. Jeg bor i Frankrike og kan jobbe med fiolinen og musikken der, mens Rolf jobber med komposisjonene hjemme i Norge. Og når vi først møtes er det hardt arbeid fra morgen til kveld, forklarer hun.

Skryter av kristiansandsbandet

På spørsmål om de kommer til å spille konserter som bare de to, svarer Fionnuala Sherry raskt: – Hvis du hadde spurt oss for et par år siden hadde svaret vært «nei». Men nå har vi lyst til å spille små konserter med nær kontakt med publikum.

– Musikken vår trives i et så enkelt format som dette, men for oss blir det en spennende og helt ny utfordring, legger Løvland til.

– Men for all del, jeg har behov for å understreke at vi ikke skal slutte å spille med bandet vårt, legger Rolf Løvland til. – Det er en solid gjeng musikere fra Kristiansand som har vært med oss hele tiden og som er veldig viktige for oss. Ja, si til resten av bandet at vi ikke har sagt dem opp, sier Fionnuala med et smil.

Torsdag ettermiddag blir det anmeldelse av Secret Gardens «Just The Two Of Us» i ukas Musikksnakk. Da skal melodiene med fiolin og piano plasseres på skalaen fra en til ti.