Liv på fortet

Sandvikodden Fort på Hisøy var et millitært, bevoktet område i 400 år. Nå syder det av liv på fortet.

Video nsps_upload_2009_9_7_15_17_3_903.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sandvikodden Fort utenfor Arendal har nå fått nye gjester. For da millitæret trakk seg ut for et par år siden, sto et idrettslag klar til å ta over.

Rolf Josephsen

Rolf Josephsen i Hisøy Idrettslag er stolt over hva Sandvikodden er blitt til.

Foto: Espen Bierud / NRK

Nå har Hisøy IL tatt over driften av eiendommen og det invisteres flere millioner kroner for at området skal kunne nytes av folk flest.

– Siden januar 2009 har vi puttet over 3 000 dugnadstimer i dette bygget, i samarbeid med diverse offentlige prosjekter. Hele bygget er fullstendig renovert fra topp til tå, sier prosjektleder Rolf Josephsen i Hisøy IL.

Stor aktivitet

Nå syder det igjen av liv i den gamle millitærbrakka. Det betyr penger i kassa for idrettslaget og et høyt aktivitetsnivå.

Sandvikodden

Grilling er en populær aktivitet på nye Sandvikodden.

Foto: Espen Bierud / NRK

– Det er helt fantastisk. Det er dette vi har ønsket å få til. Det som også er gøy er at veldig mange har hjulpet oss til å få stedet opp og stå. Vi har også mange forskjellige brukere av stedet, vi har barn og unge, vi har eldre grupper og vi har bedrifter - vi har også hatt bryllup her, sier Josephsen.

I dag er det idrettsungdom fra nabolaget som er på besøk. Også de later til å være fornøyd med det nye tilbudet.

– Det er fint her og nyoppusset, sier Kristina Bergmo.

– Vi kan grille, kose oss, spille fotball og håndball, sier Henrik Homstøl Tveit.

Turstier og uteområder

Over én millon kroner er investert allerede, men planene stopper ikke der. For nye 2,8 millioner kroner er nemlig på vei. Snart får også uteområdene en ansiktsløfting.

– Den største verdien på stedet her er nok uteområdet, og derfor er det hyggelig at vi nå har fått offentlige sysselsettingsmidler som skal ruste opp alle utsiktspunktene med gjerder, benker, stier og griller. Det skal også lages folkestier, som har fortet som naturlig nav, sier Josephsen.

Den ukjente perla på Hisøy ble allemannseie for tre år siden, men det er først i sommer besøket har begynnt å ta seg opp.

– Jeg tror folk har hatt en mental sperre fordi det alltid har vært forsvarsverk her. Helt fra 1600-tallet har man hatt forsvarsverk her og det har vært avsperret lenge. Nå er det åpent, sier Josephsen.