Norges sørligste punkt

Statens Kartverk har nå avgjort hvor landets sørligste punkt på fastlandet ligger.

Lindesnes fyr

Dette er igjen Norges sørligste punkt.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Norges sydligste punkt
Foto: NRK

Lindesnes fyr var det sørligste punktet på det norske fastlandet, men mistet statusen da Lindesnes-halvøya ble delt i to.

Men nå har Statens Kartverk ombestemt seg, Spangereidkanalen gjør ikke halvøya til en øy - Lindesnes fyr er det sørligste punkt.

NETT-RADIO: LINDESNES ER NORGES SYDLIGSTE PUNKT

Men fylkeskartsjef Kyrre Jordbakke sier det var en vanskelig avgjørelse.

- Når det har vært en halvøy hele tiden  - så anser vi at den kanalen som er åpnet i de fleste formåls tilfeller ikke medfører at halvøya får øystatus, sier Jordbakke.

Satte Skjernøy på kartet

Ivar Lindal "hopper" i kanalen

Lindesnesordfører Ivar Lindal er glad for å igjen kunne styre over Norges sørligste punkt. Her ved Spangereidkanalen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Men saltvatnet som har rent gjennom Spangereid-kanalen i snart ett år, gjorde at kartverket lenge sto fast på at det sørligste punktet i fastlands-Norge var på Skjernøy i Mandal kommune - og ikke Lindesnes fyr.

Ordfører i Lindesnes kommune, Ivar Lindal, er glad kartverket  har snudd i saken.

- Statens Kartverk er tydelig på at de beklager den unyanserte og bastante holdningen de tidligere har hatt i denne saken. Jeg har stått fjellstøtt på at det fortsatt er Lindesnes fyr, sier ordføreren.

Fotnote åpner for endring

Men Statens Kartverk holder likevel døra åpen for at det kan komme andre konklusjoner på om området sør for Spangereid-kanalen er en øy, eller fastland.

- Vi har utarbeidet en ny oversikt over Norges ytterpunkter, hvor vi regner Lindesnes som landets sørligste punkt, men vi har med en fotnote om at dersom man regner Lindesnes-halvøya som en øy - så er ikke det lenger tilfelle, sier Jordbakke i kartverket.

Åpning av Spangereidkanalen

Spangereidkanalen fikk kongelig åpning 5. juli i fjor.

Foto: Odd Rømteland / NRK