NRK Meny
Normal

Tømte tennvæske på stuebord og forsøkte å tenne på

En kvinne (26) er fengslet i fire uker etter å ha startet flere branner i Kristiansand og Vennesla de siste ukene.

Samsen Kulturhus

Kvinnen (26) har erkjent ta hun satte fyr på en søppelcontainer utenfor Samsen kulturhus i Kristiansand. ARKIVBILDE.

Foto: Arkiv / NRK

Natt til 14. januar i år fikk brannvesenet melding om brann i en søppelcontainer utenfor Samsen kulturhus like ved Kristiansand sentrum. Søppelcontaineren stod inntil veggen på kulturhuset og det brant svært godt på stedet da brannfolkene kom fram.

Brannen ble slukket etter kort tid. Like i nærheten oppholdt den 26 år gamle kvinnen seg sammen med en 18-åring.

Hun ble ikke pågrepet da, men har i ettertid erkjent at hun startet brannen. Dette er støttet av vitneforklaringen til 18-åringen.

Flere branner dagen etter

Natt til torsdag 15. januar klokken 04.30 ble det igjen satt fyr på flere søppelcontainere i Vennesla. Den første brannen oppstod utenfor ungdomshuset Moonlight i Vennesla. Like etter stod en søppeldunk i fyr utenfor Vennesla ungdomsskole. Den siste brannen i rekken oppstod i sentrum av Vennesla.

I forbindelse med den siste brannen ble den 26 år gamle kvinnen pågrepet sammen med en 42 år gammel mann. 26-åringen er siktet for samtlige branner.

Etter pågripelsen ble hun løslatt, men ble ilagt meldeplikt hos politiet. Mandag denne uken skal kvinnen ha ringt en hjelpetelefon og opplyst at hun på nytt ville gå ut og starte branner igjen. 26-åringen sa at hun stod klar med tennvæske.

– Et rop om hjelp

I avhør har kvinnen erkjent at hun på et tidspunkt hadde tømt ut tennvæske på et stuebord i en leilighet ved Kristiansand sentrum, og at hun forsøkte å tenne på.

Til tross for at kvinnens handlinger uttrykker et rop om hjelp, mener retten samfunnet må beskyttes ved at kvinnen fengsles i fire uker.

Kommunen hun bor i har ikke noe opplegg for kvinnen som kan gi tilstrekkelig trygghet slik at framtidige brannforsøk blir avverget.

– Det er bekymringsfullt og alvorlig at siktede ikke synes å ha noen tanker eller refleksjoner om konsekvenser, skriver tingrettsdommer Knut Otterbech i fengslingskjennelsen.

Politiet har innhentet elektroniske spor i etterforskningen. Sporene underbygger mistanken mot kvinnen.