Kulturpris til Sidsel Hanum

Keramikeren Sidsel Hanum er tildelt Aust-Agder fylkes kulturpris.

Utstillingen Tidevann

Sidsel Hanum blir hedret med Aust-Agder fylkes kulturpris. (arkivbilde)(arkivfoto)

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Keramikeren Sidsel Hanum fra Borøy i Tvedestrand er ifølge juryen en av landets mest betydningsfulle kunstnere, og er nå tildelt Aust-Agder fylkes kulturpris.

Betydningsfull kunstner

Aust-Agder fylkeskommunes kulturpris har vært utdelt siden 1971. Prisen er skulpturen ”Solen IV” laget av Arne Vinje Gunnerud.

Ifølge statuttene kan prisen gis til enkeltpersoner eller organisasjoner som har særlig tilknytning til kulturlivet i fylket.

Årets kulturprismottaker betraktes som en av landets mest betydningsfulle
kunstnere med keramikk som uttrykksform. Kunstnerens objekter er gjerne minimalistiske, skjøre og vakre.

– Solid og skjørt

Kunstneren har sin utdanning fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1981. Kunstneren har hatt en rekke separatutstillinger. Den siste var en retrospektiv utstilling ved Lillehammer Kunstmuseum i 2010. Utstillingen het «Tidevann», og det ble utgitt en bok om hennes kunstnerskap gjennom nærmere 30 år i den sammenheng.

”Variasjonen, skjørheten, storheten og dybden i kunstnerens kunst. Det er på en gang både noe solid og skjørt i hennes arbeider. Noe kraftig og sart. Både jordbundet og luftig. Hardt og mykt. Fascinerende kontraster. Som livet selv. Så også med fargene: Både jordfarger og så plutselig irr gult, sterkt grønt.”

Dette uttrykte utenriksminister Støre da han åpnet utstillingen "Tidevann".

LES også: Gahr Støre åpnet kunstutstilling

Fra sin base på Borøya har kunstneren utviklet sitt kunstnerskap og blitt blant de fremste kunsthåndverkere i Norge. Hun har strukket grensene for forståelsen av hva kunsthåndverk kan være, sier juryen i sin begrunnelse.

I Vest-Agder var det kordirigent Bryan Breidenthal fra USA som fikk fylkes-kulturprisen for sin jobb med Vanse guttekor.