NRK Meny
Normal

Kritiserer langt strømbrudd: – Jeg kan ikke melke 40 kyr for hånd

Lista-bonden var uten strøm i over halvannet døgn. Nå kritiserer han Agder Energi for ikke lenger å prioritere bøndene slik som tidligere.

Reinert Kjølleberg

Melkebonde Reinert Kjølleberg på Lista var uten strøm i halvannet døgn under helgas ekstremvær. Han mener Agder Energi burde prioriterte bøndene høyere.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Strømmen gikk lørdag formiddag halv fire, og kom ikke igjen før søndag kveld, sier Reinert Kjølleberg.

Med 40 melkesprengte kyr i fjøset på Jøllestø på vest-Lista, var det langt fra stearinlysstemning i huset, slik andre kanskje kan ha det når strømmen forsvinner en gang i blant.

– Nesten halvannet døgn er for lang tid. Jeg har over 40 kyr som skal melkes to ganger i døgnet. Det er for mye arbeid å melke dem for hånd, sier Kjølleberg.

Storm på Lista

Reinert Kjølleberg sier det ofte er storm på Lista. Men så kraftig som sist helg må man tilbake til 2000 for å finne, sier han.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK
Jøllestø på vest-Lista

Den vesle bygda Jøllestø på vest-Lista var uten strøm i helgen. Stormen varte lenger enn normalt, og skapte problemer for innbyggerne.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Jeg har jo et aggregat, men det er ikke kraftig. På toppen av det hele slutta det å virke, sier Kjølleberg, som misunner sine kolleger i Rogaland.

– På Jæren er all strøm lagt ned i jorda, mens her har vi ledninger og stolper. Når dette uværet kommer, blir det trøbbel hvert eneste år, sier han.

Han ser ikke noen grunn til at de ikke kan grave ned ledningene i morenen på Listalandet også.

Mener bøndene blir nedprioritert

Han mener bøndene er kraftig nedprioritert av Agder Energi, sammenlignet med for noen år tilbake.

– For 20 - 30 år siden ble bønder prioritert. Da kom leverandøren med strøm et par timer, så vi fikk melka kyrne. Nå er det vi som får strømmen sist.

– Vi betaler høy nettleie, så jeg synes det er dårlig at det skal være slik. Listalandet er veldig utsatt, og da bør vi også prioriteres, mener han.

Strømlinjer på Jøllestø på Lista

Strømmen var borte i halvannet døgn i helgen i Jøllestø på vest-Lista.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Mener bønder bør ha aggregat

– Når vi har 25 000 kunder uten strøm, er det vanskelig å skaffe alle strømmen tilbake på kort tid. Lista er det mest værutsatte stedet vi har, og der kobles strømmen ut når det blåser mye, sier kommunikasjonsdirektør i Agder Energi, Christian Altmann.

Har bonden rett i at de ble høyere prioritert før i tida?

– Det er mulig han har rett, det vet jeg ikke nok om. Men ofte ordner jo bøndene seg med aggregat. Noen steder går de sammen om det, slik at man hjelper hverandre.

– Det meldes jo stadig mer ekstremvær. Hvor viktig blir det å ordne seg med løsninger?

– Har man dyr på båsen, bør man ta en vurdering om ikke det er et aggregat man bør skaffe seg, avslutter Altmann.

Melkebonde Reinert Kjølleberg på Lista var uten strøm i halvannet døgn under helgas ekstremvær.

NETT-TV: Listabonde Reinert Kjølleberg forklarer at saltet blåser opp fra havet og etter seg på ledningene og skaper kortslutning.