Hopp til innhold

– Opprørere har fortsatt kontroll over libyske byer

Opprørsstyrker har fortsatt kontroll over fire libyske byer som Gaddafi-lojale styrker hevdet å ha gjenvunnet kontrollen over, ifølge vitner.

En libysk opprører med maskingevær ved byen Ras Lanuf

En libysk opprører med maskingevær vokter en av innkjøringene til den oljerike byen Ras Lanuf, en av byene Gaddafi-lojalister hevder de har tatt kontroll over.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Byene Tobruk og Ras Lanuf er fortsatt under opprørsstyrkenes kontroll, ifølge BBCs korrespondenter.

Styrkene som kjemper mot Muammar al-Gaddafis regime har fortsatt kontroll over to andre byer, Misrata og Zawiyah, ifølge innbyggere og opprørere.

Både Misrata og Ras Lanuf har blitt angrepet på nytt av Gaddafi-lojale styrker søndag.

LES OGSÅ: – Zawiya-angrepet et folkemord

(Saken fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Presset tilbake

Regjeringsstyrker skal ha gjennomført kraftige angrep med stridsvogner og artilleri mot Misrata, rundt 200 kilometer øst for Tripoli. Byen har vært under opprørernes kontroll den siste uka.

– Styrkene som støtter Gaddafi forsøke å nå sentrum av byen, men revolusjonære klarte å presse dem tilbake. Brigadene trakk seg tilbake til en flybase, sier en innbygger i Misrata til nyhetsbyrået Reuters.

(Saken fortsetter under bildet)

En mann skadd i kamper i Benjawad blir tatt til et sykehus i byen Ras Lanuf

En mann skadd i kamper i Benjawad blir tatt til et sykehus i byen Ras Lanuf.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Det er også meldt om sammenstøt i landsbyen Bin Jawad. Tidligere på dagen ble det meldt at opprørerne hadde trukket seg derfra, dagen etter at de tok kontroll over landsbyen.

To mennesker er så langt drept og minst 30 såret i sammenstøt mellom Gaddafi-lojale regjeringsstyrker og opprørere i Bin Jawad søndag, ifølge helsepersonell i området.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Opprørere i Libya venter på Muammar al-Gaddafi

KLIKK FOR Å SE VIDEO: NRK møtte opprørere i Libya, ledet av kommandant Sanousiali Salem Jibran.

– Angrep med maskingevær og granatkastere

Legene som tok hånd om de skadde, opplyser at opprørerne ble overfalt av regjeringsstyrker som skjulte seg i bolighus i landsbyen.

En såret opprører forteller til Reuters at Gaddafi-tilhengerne angrep dem med maskingevær og granatkastere. Flere opprørere i byen skal også være truffet av snikskyttere.

Bin Jawad er det hittil vestligste punktet opprørerne har fått kontroll over. Opprørerne som vil styrte Muammar al-Gaddafis regime inntok byen lørdag.

Opprørerne hevder også å ha skutt ned et helikopter i dagens kamper med regjeringsstyrkene.

Flere av de skadde ble fraktet til Ras Lanuf.

En fransk journalist ble skutt i beinet da han forsøkte å ta seg inn til byen sammen med en gruppe opprørere, men han skal ikke være alvorlig skadd.

– Jeg satt i en lastebil med opprørerne, og vi ble møtt av et kuleregn. To kuler traff kameraet mitt, og det eksploderte, forteller journalisten til AFP.

(Saken fortsetter under bildet)

Opprørere avfyrer antiluftskyts

Opprørere tok lørdag kontroll over landsbyen Bin Jawad. Søndag ble det meldt om at regjeringsstyrkene har gjennomført angrep mot byen, og at opprørerne har slått retrett.

Foto: Goran Tomasevic / Reuters

– Begynner å bli slitne

Opprørere har kontroll over store deler av det østlige Libya, i tillegg til noen byer nærmere Tripoli vest i landet.

NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold, som er i byen Benghazi øst i Libya, forteller at kampene mellom opprørsstyrker og Gaddafi-lojale styrker nå bølger frem og tilbake.

– Veldig mange i opprørshæren her i Benghazi begynner å bli svært slitne. De er bekymret for at dette tar så lang tid, sier korrespondenten.

Opprørerne Wold har snakket med forstår ikke at Gaddafi ikke går av. Diktatoren sitter foreløpig trygt i Tripoli, men det vil trolig endre seg hvis det blir kamper også i hovedstaden.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Sidsel Wold rapporterer fra Benghazi, Libya

KLIKK FOR Å SE VIDEO: – Veldig mange i opprørshæren her i Benghazi begynner å bli svært slitne, forteller Sidsel Wold fra Benghazi, Libya.

– Bryr seg ikke om at de kan dø

Opprørshæren er en blanding av sivilister, med blant annet lærere, taxisjåfører og bankansatte, forteller korrespondenten.

– Mange er «triggerhappy», og det er nok litt vanskelig å organsisere dem. De får en ukes trening av soldater som har hoppet av hæren, hører vi.

– Det er en til tider litt uorganisert hær, men de har en svært sterk moral og de bryr seg ikke om at de kan dø i kampen, sier Wold.

Skyting i Tripoli

Støttespillere av Muammar al-Gaddafi demonstrerer i Tripoli 6. mars

Støttespillere av Muammar al-Gaddafi demonstrerer i Tripoli 6. mars.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

Tripoli har vært en Gaddafi-bastion mens han forsøker å ta tilbake kontrollen over Libya.

Tidligere i dag ble det meldt om kraftig skyting i hovedstaden.

Ifølge tjenestemenn i Gaddafi-regimet var dette uttrykk for en feiring av at Gaddafi-lojale styrker hadde «tatt tilbake» de fire byene Tobruk, Ras Lanuf, Misrata og Zawiyah.

Mange i Tripoli trodde skytingen var sammenstøt mellom regjeringsmotstandere og -tilhengere. Det er mistanke om at feiringen med skudd ble brukt til å dekke over sammenstøtene.

SISTE NYTT

Siste nytt