Hopp til innhold

Krever granskning av UD

Utenriksdepartementet bør granskes for å finne ut om det er gjort nok i Kongo-saken, mener Tvedestrandsposten på lederplass. Samtidig mener eksperter at økt internasjonal oppmerksomhet kan føre til at Joshua French blir utlevert.

Moland og French
Foto: Vatn, Vegar K. / Scanpix

Marianne Drivdal

Marianne Drivdal, redaktør i Tvedestrandsposten

Foto: Øystein K. Darbo/Tvedestrandsposten
Molands dødsannonse

Tjostolv Molands dødsannonse i Tvedestrandsposten

Foto: NRK
Morten Bøås, forskningssjef FAFO

Morten Bøås, forskningssjef i FAFO

Foto: NRK

Utenriksdepartementet (UD) bør granskes for å finne ut om det er gjort nok i Kongo-saken, det mener Tvedestrandsposten på lederplass.

Forfatter mener Moland og French kunne ha vært hjemme for lenge siden, og forsker sier til NRK i dag at internasjonal oppmerksomhet rundt saken nå kan føre til at French kommer hjem.

Uavhengig granskning

«Tvedestrandsposten mener denne saken er så alvorlig at det snarest må gjennomføres en uavhengig gransking som kan finne ut om innsatsen til norske myndigheter har vært det man kunne forvente, eller om ting kunne ha vært gjort annerledes.»

Dette står på trykk i dagens utgave av avisen, der Marianne Drivdal er ansvarlig redaktør.

Det understrekes at det er for tidlig å slå fast at norske myndigheter ikke har gjort nok for å få de to nordmennene ut av Kongo.

«Men, det faktum at man ikke har lyktes så langt – kan tyde på at man ikke har gjort tilstrekkelig.» heter det videre.

Lokalavisen har fulgt familien Moland fra Vegårshei tett, og mandag sa mor Mathilde Moland til avisen at sønnens dødsfall kom uventet.

Kunne vært hjemme

Tjostolv Moland og Joshua French kunne alt vært overført til soning i Norge, dersom UD hadde vært villig til å holde tilbake bistandsmidler.

Det mener Morten Strøksnes, som har skrevet bok om Kongo-fangene.

Han viser i en kronikk i Stavanger Aftenblad i dag til at Norge har gitt Kongo 143 millioner kroner i gjeldslette, og en halv milliard kroner til bevaring av regnskogen.

Forfatteren mener kongolesiske myndigheter kan ha tolket det som innrømmelse av skyld, fordi retten mente Moland og French spionerte for Norge.

Søndag ble Tjostolv Moland fra Vegårshei funnet død på cella i fengselet i Kongo. Strøksnes kaller det et varslet dødsfall. Han spør hvorfor saken ikke har kommet ett eneste skritt videre i løpet av alle disse årene? Han svarer selv i dagens avis:

«I mine øyne er svaret enkelt. Formelle kanaler er ubrukelige overfor en uformell stat, der alt er et spørsmål om forhandlinger og maktspill, og der alt av interesse foregår i kulissene som et resultat av at noen med makt har snakket sammen i hemmelighet. Kongoleserne har i flere år jattet med sine norske kolleger under korte møter, men ikke foretatt seg noe som helst i praksis.»

Strøksnes mener norske myndigheter har vært mer opptatt av å ikke gjøre formelle feil, enn å gjøre noe riktig.

Etter at Moland døde jobbes det nå med å få kiste med ham fraktet hjem til begavelse i hjembygda Vegårshei. Kravet om å få French hjem har fått fornyet styrke.

Internasjonalt press kan hjelpe

Saken får nå internasjonal oppmerksomhet i en rekke store medier. Fafo-forsker Morten Bøås mener det kan hjelpe Joshua French.

– Det kan ha en betydning. Hvis Storbritannia og EU mer aktivt legger seg i selen her, og begynner å ta opp dette i en rekke fora på en mer direkte måte enn de har gjort til nå, sier Bøås og viser til at French er både norsk og britisk statsborger:

– Så kan det godt hende at den britiske stemmen høres sterkere i Kongo enn det den norske gjør alene.

Han tror båren med avdøde Tjostolv Moland vil komme hjem til Norge, men at det kan ta litt tid i Kongo.

– Vi kan ikke se bort ifra at det kan ta litt lengre tid i Kongo, men her tror jeg ikke det vil være snakk om trenering, siden det er større internasjonal oppmerksomhet. Denne båren kommer nok hjem, sier Bøås til NRK.

French og Moland i Kisangani

Joshua French og Tjostolv Moland i Kisangani

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,26 kr
Dyrest kl. 20 1,77 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %