NRK Meny
Normal

Kjærlighetsbonde frykter for framtida

Arendalsbonde Åge André Brømnes, kjent fra TV-programmet «Jakten på kjærligheten», frykter for framtida, etter at Frp og Høyre har tatt over landbrukspolitikken.

Åge André Brømnes, bonde

Kjærlighetsbonde Åge André Brømnes i Arendal er urolig for gården med regjeringens politikk.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Bonden som driver med kylling og ammekyr i Austre Moland i Arendal kommune, har investert over ti millioner kroner på gården de siste årene, og frykter for levebrødet dersom signalene fra den nye landbruksministeren fra Frp, realiseres.

Frykter importvernet ryker

Brømnes viser stolt frem fjøset og kyrne sine når NRK er på besøk. Den unge gårdbrukeren ble landskjent da han fant kjærligheten på TV, og hadde håpet å kunne leve godt av kyllingfarmen og driften med kyrne på gården.

– Det går fort utover nattesøvnen når den nye regjeringen begynner å rokke ved importvern og rammebetingelsene vi har.

–Vi har ikke sjans å konkurrere uten disse hjelpetiltakene, sier den unge bonden.

Brømnes sier kravet til større drift og bruk av større maskiner fungerer dårlig for det spesielle landbruket på Sørlandet.

– Vi kan ikke drive noe større, for jordene er ikke større, sier han ivrig.

Uro på Sørlandet

Det er et lite opprør på gang blant sørlandske bønder. Særlig i Aust-Agder har statistikken vært dårlig de siste årene, med landsrekord i antall nedlagte melkebruk.

Eirik Fløystad

Dyster framtid med regjeringens politikk, mener Bondelagets Eirik Fløistad.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Samtidig hevder landbruksanalytikere at det trolig ikke vil bli lønnsomt med større bruk i agderfylkene slik regjeringen ønsker, fordi potensialet er så godt som utnyttet.

Leder i Aust-Agder Bondelag, Erik Fløystad, mener situasjonen er svært alvorlig, og at det er uro hos mange bønder på Sørlandet nå.

– Regjeringen sier den skal slippe bonden fri, men alle tiltakene den foreslår går i stikk motsatt retning. Så det ser dystert ut for mange av dem som nå har satset, mener Fløistad.

Fløistad mener regjeringen ønsker det han kaller et fabrikkjordbruk, men ikke klarer å forstå at dette er umulig i en landsdel med så små jordlapper.

– Ingen dramatikk

Ingunn Foss

Ingen grunn til uro, mener stortingsrepresentant Ingunn Foss fra Høyre

Foto: NRK Sørlandet/Sindre Hopland / NRK

Stortingsrepresentant Ingunn Foss fra Høyre i Vest-Agder, sitter i næringskomiteen. Hun innrømmer at landbruket på Sørlandet er spesielt sårbart. Foss sier at regjeringen vil gå varsomt frem med fornuftige tiltak.

– Disse innspillene vil bli gått nøye gjennom av myndighetene, så jeg er ganske rolig for dette, sier Foss.