Kim og de gode hjelperne ute med «Timeglas»

Det er fem år siden det forrige, men nå er setesdølen Kim Rysstad ute med nytt album – sammen med mange gode musikalske hjelpere. Og selv i en mer popete utgave høres fortsatt barndommens dal i musikken han fremfører.

Kim Rysstad

I 2012 fremførte Kim Rysstad låten «Så vidunderleg» i Melodi Grand Prix.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Kim Rysstad har flyttet fra Valle og Setesdal til Hamar på det indre Østlandet. Der trives han med mann, hund og stasjonsvogn, forteller han. I 2011 ga han ut albumet «Vegen».

Hvor har veien ført ham i årene siden det?

Konserter og duetter

– Det har jo vært litt Melodi Grand Prix. Og det var «gama», sier Rysstad om den norske finalen i 2012 der han fremførte Elin Nygårds «Så vidunderleg».

– Så har jeg gjort mange konserter. Ikke minst skolekonserter for Rikskonsertene i Hordaland og Agder. Og jeg har fått gjøre duetter med Silje Nergaard og andre artister, forteller Rysstad som har kalt sitt nye album «Timeglas».

Kim Rysstad fra Valle om albumet "Timeglas"

NETTRADIO: Hør Kim Rysstad fra Valle om sitt nye album.

Grandtantes tittel

– Min grandtante Jorunn Fjermestad diktet mange flotte tekster. En tekst med ordet «Timeglas» laget jeg melodi til for mange år siden. Jeg var kanskje ikke så fornøyd da, men produsent Håkon Iversen falt for den og sa at den måtte være med, sier Kim og beskriver det nye albumet slik:

– Det er ingen tradisjonelle folkemusikklåter med denne gangen. Dette er nytt, og jeg har laget mye mer musikk og tekst selv til denne plata. Det er blitt en vise/pop/folk-plate. Men det er klart at folkemusikken, med krøller og ornamenter, ligger i bunnen på måten jeg synger. For det er jo det jeg har jobbet mest med.

­Mange hjelpere

– Jeg har vært heldig og fått bidrag fra blant andre Elin Nygård, Anne Takle, Trym Bjønnes, Ingebjørg Bratland og Sinikka Langeland, forteller en takknemlig sanger – og skynder seg å legge til:

­­– Men det var viktig denne gangen også å få med mere av mitt eget materiale. På forrige plate fikk jeg gode kritiker for den eneste sangen jeg skrev selv. Det inspirerte meg til å skrive mye mere, forteller Kim Rysstad, som nå er både er spent og litt redd for hvilke kritikker som vil komme om det han har skrevet til sitt nye album.

  • Anmelder Øyvind Nyvoll om plata til Kim Rysstad.

Hvis det finnes en gud, er det helt klart at denne hadde et godt øye til Kim Rysstad da sangstemmer ble utdelt. Helt siden jeg hørte ham som 11-12åring har jeg han vist en fantastisk stemmeprakt. Med bakgrunn i folkemusikken med dens fraseringer og ornamentikk finnes det fremdeles spor av dette i utgivelsen « Timeglas».

Det er sterke musikere med på laget med Helge Lien på klaver og Halgrim Brattberg på gitar og andre beslektede strengeinstrumenter og resultatet et vakkert og velklingende.

Jeg personlig synes det nok blir litt for mye vakkerhet og inderlighet i lengden, og skulle nok ønske at folkemusikkrøttene var mer til stede.

Uansett er jeg sikker på at han, nok en gang, blir godt mottatt.

Poengsum: 8 av 10 oppnåelige.

 : Anmeldelse av "Timeglas" med Kim Rysstad fra Valle.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Her trenger du ikke betale for tøy

Her trenger du ikke betale for tøy