NRK Meny
Normal

Kildens grunnstein er lagt

Mette-Marit la den første stein. De neste må kommunen forskuttere for staten.

Mette-Marit kilden grunnstein

Kronprinsessen assistert av styreleder for Kilden, Stein Hannevik,

Foto: Leif Hallgeir Dahlen / NRK

Første forestilling ved Sørlandets nye teater og konserthus, Kilden, er fremført. Med en kongelig headliner i kronprinsesse Mette-Marit, som la ned grunnsteinen i Kristiansand i ettermiddag.

Men alt er ikke glede rundt prestisjeprosjektet til halvannen milliard kroner. Byens ordfører, Per Sigurd Sørensen, er bekymret over tempoet i betalingen av statens bidrag.

Statlig treghet koster kommunen

Kristiansand Symfoniorkester fant tonen, selv før vegger og tak på Kilden er kommet på plass. Det ble en høytidsstemt ramme rundt nedleggelsen av grunnsteinen for kulturbygget som skal stå ferdig om tre år.

Halvannen milliard kroner er prislappen. Staten bidrar med en av sine største utbetalinger til kulturbygg, 408 millioner kroner, men millionene ruller for sakte inn. Prosjektet trenger overført 90 millioner statlige kroner hvert år. Hittil i år er det bare kommet 25. Dermed må kommunen forskuttere det staten holder igjen. Det tærer på kommunekassa, sier ordfører Per Sigurd Sørensen.

- Vi må ta av kommunens penger - enten det er penger vi har eller penger vi må låne. Vi får rentekostnader og en økt økonomisk belastning for kommunen. Dette må staten være med å betale, sier ordføreren.

Statssekretær Halvard Ingebrigtsen representerte kulturdepartementet ved grunnstens-nedleggelsen i dag, men ville ikke love den bekymrede ordføreren noe om fremtidige utbetalinger.

– Jeg kan love mer penger, men ikke hvor mye det eksakt blir hvert år, sier Ingebrigtsen.

Skrinet med det rare i

I dag var det uansett velvilje og kongelig glans som preget fremdriften for det finsktegnede kulturbygget.

Kronprinsessen besøkte sin fødeby for å plassere et forseglet og lufttett kobberskrin inni en grunnstein av sement, i gulvet under Kildens foaje.

Skrinet inneholder arkitekttegninger, dokumenter rundt vedtak og bygging, mynter, dagsaktuelle aviser - og annet som vil pirre den som måtte åpne det om noen hundre år.

Når Kilden står ferdig om tre år får sørlendingene oppleve mange slags kulturuttrykk, i fire saler med 2274 sitteplasser.

Mette-Marit på Kilden
Foto: Reidar Mosland / NRK