Hopp til innhold

Kan koste - selv uten bruk

Smarttelefoner kan gi store regninger etter ferie i utlandet, selv om du ikke bruker Google Maps eller surfer på nettet. Vær obs på innstillingene på telefonen.

iPhone

Selv om du ikke leser e-post i utlandet, kan synkronisering av e-postkontoen din koste deg mange penger. Forbrukerrådet kontaktes av mange som har fått ekstraregning uten å vite at de har vært på nett.

Foto: Colourbox

Det er ikke alltid lett å få med seg hvor mye penger som renner ut mens man ferierer i utlandet, og når mobilregninga kommer i posten en måned etter, er det flere som har opplevd å få seg et lite sjokk.

Å være på Internett med telefonen i Norge er forholdsvis billig og ofte inkludert i abonnementet, men prisene er stive i mange andre land, særlig utenfor Europa.

Kanskje er du oppmerksom på at det koster dersom poden låner telefonen til spill, du bruker Google Maps for å finne fram i en fremmed by, er på Facebook eller leser nyheter. Men du kan også få ei ekstraregning uten å gjøre noe av dette.

Det fikk leder i Forbrukerrådet i Agder, Eirik Nyberg, nylig erfare. Han fikk ei ekstraregning på 2 000 kroner etter en London-tur, uten å ha vært på nett – trodde han.

Synkronisering av e-post koster

– Tre dager i London kostet meg 2 000 kroner, på grunn av synkronisering av e-post. Mobilen min er stilt inn sånn at den sjekker om det er kommet nye mail, og tydeligvis er det dét som skapte regninga, for alt annet var avstengt, sier Nyberg.

Eirik Nyberg

Regiondirektøren i Forbrukerrådet på Agder, Eirik Nyberg, fikk ei regning på 2 000 kroner etter tre dager i London, uten å ha vært på nett – trodde han.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Han sier Forbrukerrådet får mange henvendelser om ekstraregninger etter mobilbruk i utlandet, og ber nå folk være oppmerksomme på hvilke innstillinger telefonene har før de drar ut av landet.

– Det er mange med blanke øyne som ringer oss på telefon. Og ofte ringer de på vegne av eldre familiemedlemmer, og det er jo synd, sier Nyberg.

For selv om man klager på slike ekstraregninger kan man ikke forvente å slippe unna.

– Det blir det samme som om man sitter i telefonen i 10 timer, man velger det selv. Man må være obs på å skru av. Vi var nettopp på ferie og da var roaming skrudd av, for da hadde jeg fått med meg hvordan det fungerte, sier Nyberg.

– Skru av roaming

Sevrin Robstad hos Nordialog i Kristiansand har ett råd til folk som skal på ferie i utlandet:

– Er du usikker på hvordan ting fungerer og ikke har behov for å lese mail i utlandet, skru av dataroaming. Det kan gjøres på alle telefoner. Skal du sjekke mail eller Facebook, så bruk WLAN-soner på hoteller, det har alle hoteller nå.

Han tror grunnen til at Nyberg fikk en så stor regning, er at e-posten hans også tar backup av bilder han tar med kameraet på mobilen.

Sevrin Robstad

Salgssjef i Nordialog, Sevrin Robstad, ber folk skru av roaming på telefonen, om de ikke vil betale for datatrafikk mens de er på ferie.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

– Privatmailen hans tar sannsynligvis backup av bildene han tar, slik at hver gang det tas et bilde, så synkroniseres det opp mot Internett. Og da går taksameteret, for et bilde er stort.

– Mail er vanligvis ikke noe problem, for det er lite data i det. Men vedlegg i mail vil være problem, det samme er alt som overføres av bilder og større ting.

Robstad sier han forstår at det er forvirrende for folk å få oversikt over når taksameteret går og ikke.

– Det er ikke åpenlyst at når du skrur på dataroaming, så kan alt som ligger i bakgrunnen på disse telefonene også begynne å kjøre. Det er forvirrende.

– MMS er ei felle

Dersom du har tatt forholdsregler og stengt telefonen for all datatrafikk, kan du likevel oppleve å få ekstraregning dersom du har sendt hjemover MMS-bilder fra ferien.

– Ja, MMS er ei felle. MMS går over datatrafikk. Dermed er det mange som skrur på uten å tenke seg helt om, og da begynner baller å rulle, sier Robstad.

Får SMS når du har brukt 500 kroner

Særlig utenfor Europa må du være bevisst. Prisene på datatrafikk i Europa er på vei nedover, og nye regler som ble innført i EU 1. juli skal også beskytte mot regninger i tusenkronersklassen.

Informasjonsdirektør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet

Elisabeth Aarsæther gleder seg over at nye regler gjør det tryggere for forbrukere innenfor EØS.

Foto: Svein Erik Dahl / Samfoto/PT

Teleoperatører er nå pålagt å sperre deg når du har brukt rundt 500 kroner (60 euro) på datatrafikk. Da får du ei tekstmelding der du informeres om forbruket, og du må foreta et aktivt valg om du vil fortsette.

– Det blir nå enda tryggere å være forbruker. Men siden Norge ikke er medlem av EU må vi ha de aller nyeste reglene inn i EØS-avtalen, og derfor tar det litt lengre tid før de også gjelder for oss, sier Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet.

– De norske mobilselskapene har likevel tatt ansvar for sine kunder og beholder de ordningene som gjaldt fram til 1. juli, slik at du ikke skal ha noe å frykte på reise i EØS-landene i sommer, selv om de nyeste reglene ikke er på plass i det norske regelverket ennå, sier hun.

Om man reiser utenfor EØS-området må man likevel være på vakt, oppfordrer Aarsæther.

– Er du i USA, Egypt eller Tyrkia, eller om du er på cruise i internasjonalt farvann, må du være våken. Da beskyttes du ikke av disse reglene. Da kan det fortsatt bli kjempedyrt.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %