Kan bli Nordens første sexprofessor

Esben Esther Pirelli Benestad og kona Elsa Almås ligger an til å bli professorer i sexologi. De blir i så fall de første i Norden med den tittelen.

Esben Ester Pirelli Benestad

Den transseksuelle sexologen og legen Esben Esther Pirelli Benestad ligger godt an til å bli professor. (Arkivfoto)

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Per i dag har de begge deltidsstillinger som lektorer ved Universitetet i Agder (UiA), men i løpet av kort tid rykker de trolig opp til professornivå.

– Flott for det uvanlige mennesket

En kommisjon nedsatt av UiA, med blant andre tre internasjonale professorer, er positive til at ekteparet kan få graden, skriver Grimstad Adressetidende.

Kommisjonen har vurdert over 30 års akademisk arbeid av ekteparet, og kommet frem til at det ikke er noe i veien for at Pirelli Benestad og kona kan få professorgrad i sexologifaget, som har base ved UiAs avdeling i Grimstad.

– Jeg har aldri hatt noen ambisjoner om å bli professor, så jeg har hatt en liten latter i hjertet de siste dagene. Nå kan jeg bli det uten at jeg har hatt noe som helst ønske om det. Hvis det nå går slik, er dette i tilfelle flott for UiA, flott for sexologien og flott for det uvanlige mennesket, sier Pirelli Benestad til Grimstad Adressetidende.

Store muligheter

Stephen Seiler, dekan og øverste faglige ansvarlige ved fakultetet for Helse- og idrettsvitenskap ved UiA, sier det er store muligheter.

Universitetet trenger professorer innen faget for å kunne tilby mastergrad i sexologi, og det var også universitetet som ba om en faglig vurdering av de to.

– Det skal mye til for at de ikke blir utnevnt til professorer. Formalitetene er ikke på plass, men det viktigste steget er nå tatt. Vi vil anbefale at de blir utnevnt til professorer, så er det styret ved UiA som skal ta den endelige beslutningen, sier Seiler til NRK.

Han er veldig glad, men ikke overrasket over at den nedsatte kommisjonen enstemmig vedtok å gi tommelen opp for at ekteparet kan bli Nordens første sexologiprofessorer.

– De er kjente internasjonale størrelser innenfor fagområdet. Om de blir professorer vil det representere et viktig steg mot å få mer kompetanse innen fagområdet ved universitetet, sier Seiler.

– Spennende og inspirerende

Pirelli Benestad tar ingenting på forskudd, men ser at det nå ligger til rette for at han og hans utkårede trolig får professorgrad.

Det vil i så fall bli godt mottatt.

– Det blir kjempefint. Spennende. Utfordrende. Inspirerende. Pluss en haug med adjektiver til, sier Pirelli Benestad til Grimstad Adressetidende.