NRK Meny
Normal

Kamp om veimillioner

Millionene som er bevilget til E39 i Lindesnes kan havne helt andre steder.

E39 Vigeland - Osestad

E39 Vigeland - Osestad. (arkivbilde)

Foto: Odd Rømteland / NRK

Det brygger opp til knallhard kamp om veimillionene som er bevilget til E39 mellom Fardal og Osestad.

Sentrale politikere vil kjempe for at pengene blir i landsdelen.

Men regjeringen kan ikke garantere at 30 millioner kroner blir værende på Sørlandet - dersom lokalpolitikerne i Lindesnes sier nei til det trasévalget som foreligger.

Les også: Krangler om E39

Pengene kan forsvinne

- Vi har satt av penger til å bygge mer vei Norge og det skal vi gjøre neste år. Jeg håper vi får gjennomført dette viktige prosjektet, men lar ikke det seg gjøre - så får vi se hvordan vi skal bruke disse pengene på en fornuftig måte.

Det sier statssekretær i samferdselsdepartementet, Erik Lahnstein, etter at kommunestyret i Lindesnes i går valgte å utsette avgjørelsen om E39-utbyggingen til neste kommunestyremøte.

Gir ingen garanti for veimillionene

Video nsps_upload_2008_10_17_17_0_59_376.jpg

Utelukker flere utredninger

Regjeringen avventer m.a.o. de møter som må være mellom lindesnespolitikerne og Statens vegvesen før neste kommunestyremøte 13. november. Der må det trolig finnes andre løsninger enn dagens trasévalg for ny E39 vest for Vigeland, dersom et flertall skal gi klarsignal for veiubygging.

Problemet er bare at utbyggingssjef Finn Ole Jørgensen i Statens vegvesen Region Sør, allerede i dag nærmest utelukker mulighetene for nettopp andre alternativer.

- Vi kan ikke rekke andre utredninger og planlegging før en eventuell byggestart. Så i det konkrete prosjektet Fardal - Osestad er vi avhengig av et raskt vedtak, sier Jørgensen.

Andre aktuelle veiprosjekt

Mange politikere har vært på banen og sagt at det nå blir viktig å sikre at veimillionene ikke forsvinner ut av landsdelen dersom de ikke kan brukes til prosjektet i Lindesnes

- Hvis ikke Lindesnes gjør et vedtak der de ikke vil ha de 30 startmillionene, som senere utløser 350 millioner kroner, så må vi se hva vi kan bruke disse pengene på i fylket, sier stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland, Ap Vest-Agder.

Han nevner både krabbefelt i Flekkefjord og veien mellom Mandal og Kristiansand som aktuelle veiprosjekt.

- Men det er for tidlig å si nå hvor vi skal bruke pengene. Jeg satser på at politikerne i Lindesnes vil komme fram til et vedtak som sørger for at pengene blir brukt til denne veien som det mest behov for, sier Klungland.