K-k-k-kald k-k-k-kirke

Kirkevergen greier ikke å få temperaturen over 16 grader.

Tvedestrand

KALD JUL?: Tvedestrand kirke kan bli et kaldt sted i tida framover. Det er ikke penger til nye ovner og kirkevergen klarer ikke å få opp temperaturen.

Foto: NRK

Det blir kaldt for kirkegjengere i Tvedestrand i tida framover.

Kirkeverge Guttorm Eskild Nilsen sier til Tvedestrandsposten.no at han ikke klarer få temperaturen i Tvedestrand kirke over 16 grader.

- Det er litt kaldt i kirka og når det er kuldegrader ute, og det i tillegg blåser, kan det bli hustrig, sier Nilsen til NRK.

NETT-RADIO: KALD KIRKE

Årsaken er at ovnene er for få og små, og at det elektriske anlegger ikke er godt nok til å drive flere varmeovner. Fire ovner er også fjernet av sikkerhetsgrunner.

Så frostrøkt under talen

Da kirkevergen torsdag sjekket gradestokken i kirka, viste den 12 grader. Men det har vært verre.

- Da ungdomspresten vår holdt andakt fortalte han at han kunne se sin egen pust.

Guttorm Eskild Nilsen

Kirkeverge Guttorm Eskild Nilsen håper på mage folk i Tvedestrand kirke i jula. Mennesklig varme må nemlig til for å varme opp kirkerommet.

Foto: Bierud, Espen / Espen Bierud/NRK

- Tror du temperaturen i kirka har hatt noen innvirkning på kirkebesøket i Tvedestrand?

- Det skal man ikke se bort fra, for det er jo en god del av kirkegjengerne som er eldre mennesker, og det er jo ikke noe stas for dem å fryse på seg blærekatarr og diverse, sier Nilsen.

Ikke penger til varme

Nå fortviler kirkevergen over rådmannens budsjettforslag for 2009. For der er det ikke engang satt av nok penger til å dekke dagens strømregninger.

I budsjettforslaget, som Tvedestrand kommunestyre snart skal vedta, er det satt opp 20 000 kroner til vedlikehold og reparasjoner av Holt, Tvedestrand, Laget og Dypvåg kirker.

Dette er mye mindre enn i fjor, og ifølge kirkevergen fullstendig utilstrekkelig.

- Det sier seg selv at når man har 20 000 kroner til vedlikehold av fire kirker - derav to middelalderkirker - så blir det smått stell med oppvarminga i Tvedestrand kirke, sier Nilsen til NRK.

Bekymret for jula

Nilsen er redd det kan bli kaldt i julehøytida, men er ikke redd for at folk skal fryse på selve julaften.

- Nei, hver person avgir vel noe sånn som 100 watt tror jeg, sånn at julaften er jeg ikke bekymret, for da stiger nok temperaturen.

- Derimot er jeg mer bekymret for 1. juledag, for da er det ofte bare 18-19 personer i kirka, og da kan det nok være at kvikksølvet kryper litt nedover igjen, sier Nilsen.