Jazzjenta fra Flekkefjord

Pianist Anja Lauvdal fra Flekkefjord er i ferd med å skape seg en jazzkarriere i ung alder. Nå er hun både på sørlandsturne og på SørlandsScenen på P1 med sin sørlands-inspirerte trio.

Moskus

Bandet samlet før konserten i Buen i Mandal tirsdag.

Foto: Janne Aateigen/NRK

Anja gikk musikklinja på videregående i Vågsbygd i Kristiansand, oppdaget jazzen for fullt på folkehøgskole, og dannet trio med medstudenter på jazzlinja på NTNU i Trondheim.

Anja Lauvdal

Anja Lauvdal

Foto: Janne Aateigen/NRK

– Som så mange andre unge har jeg hørt på sykt mye forskjellig musikk, og blitt inspirert av mange, forteller Anja som likevel trives best med den friheten jazzen gir henne.

Fikk pris

Og det er jazzpublikummet glade for. Anja Lauvdal fikk for to år siden en pris fra Oslo Jazzfestival for sitt pianospill.

Nå er hun på sørlandsturne i regi av SørNorsk Jazzsenter, med sin faste gruppe "Moskus", som var nominert i to av klassene ved årets Spellemannspris.

I 2011 fikk gruppa også Grappa Musikkforlags debutantpris – som første jazzband noen sinne. Prisen innebar plateutgivelse, og platen “Salmesykkel”, eller trø-orgel på godt norsk, har høstet gode kritikker i inn- og utland.

I Moskus spiller hun sammen med trommeslager Hans Hulbækmo og bassist Fredrik Luhr Dietrichson. Trommeslageren har solide røtter i Risør, som sønn av folkemusikerne Hans Fredrik Jakobsen og Tone Hulbækmo.

I Risør har også Moskus gjort plateinnspilling til sin neste CD i byens flotte, gamle sentrumskirke.

Tilhørighet

At bassisten kommer fra Haugesund forklarer de unge jazzmusikerne med at de har utvidet sørlandsbegrepet litt.

Og foran konsert i Buen i Mandal, i regi av den lokale jazzklubben, understreker Anne at tilhørigheten til Sørlandet absolutt er der for Moskus.

Trioen første plate heter «Salmesykkel», og har med megetsigende tittler som «Bibelbeltet» og «Når det regner på preseten drypper det på klokkeren».

Selv mener de at deres musikk er preget både av folkemusikk, salmer og nyere jazz. Den er tidvis ganske enkel og melodisk, men bærer også preg av at bandet nå stadig mer legger inn lengre improvisasjonsstrekk i musikken.

Moskus

Anja Lauvdal (t.v.) spiller piano, Fredrik Luhr Dietrichson spiller kontrabass og Hans Hulbækmo spiller trommer.

Foto: Janne Aateigen/NRK

– Gleder meg

– Mye har begynt som en jam, og så har det blitt ferdige melodier og komposisjoner ut av det.

Torsdag 18.april spiller Moskus konsert i Arendal og lørdag 20. avslutter trioen sørlandsturneen med konsert i Anjas hjemby Flekkefjord.

– Det gleder jeg meg veldig til, sier den prisbelønte pianisten.

Onsdag møter du Moskus på SørlandsScenen, og torsdag kan du høre hva musikkanmelder Øyvind Nyvoll mener om dem når han deler ut sine poeng i Musikksnakk på P1 i Sørlandssendinga.