Ingen kirurger vil omskjære gutter

Ingen kirurger ved Sørlandet sykehus vil foreta omskjæringer. Nå henvises guttebabyer til privatklinikk.

Sørlandet sykehus Kristiansand

Ingen kirurger vil foreta omskjæring ved Sørlandet sykehus nå.

Foto: Lars Eie / NRK

I mars i 2015 åpnet Sørlandet sykehus Kristiansand et tilbud om omskjæring av guttebabyer. Men i sommer ble tilbudet avsluttet. Kirurgen som utførte arbeidet sluttet ved sykehuset og det ble vanskelig å finne andre.

– Dette er jo en sak som har vært omdiskutert og helsepersonell har kviet seg for dette her, sier fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Per Engstrand.

Vil ikke presse noen

12 gutter ble omskåret av kirurger ved Sørlandet sykehus Kristiansand fra mars i fjor til tilbudet ble lagt ned i juli i fjor. Omskjæring er nå en lovpålagt oppgave og i snitt blir om lag 2000 gutter omskåret i Norge hvert år.

– Så langt som mulig har vi ønsket at helsepersonell som skal foreta inngrepet gjør det frivillig. Vi vil ikke presse noen, sier Engstrand til NRK.

Per Engstrand

Fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Per Engstrand, sier de jobber med å få til en avtale med en privat klinikk.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Han forteller at sykehuset har planer om å få dette tilbudet tilbake, men det er ikke klart når det kan startet opp igjen.

Det er Helse Sør-Øst som er pålagt oppgaven med omskjæring. Og det regionale helseforetaket må gi et tilbud eller henvise til private.

– Vi jobber med å til en avtale med et privat sykehus i regionen til Helse Sør-Øst, sier fagdirektøren ved Sørlandet sykehus.

Ingen stor pågang

Etter at det ble kjent at Sørlandet sykehus ikke utført omskjæring lengre, så har det nesten ikke vært søknader.

– Vi la ut informasjon på sykehusets internettside og det har vært noen telefoniske henvendelser, men ikke mer, forklarer Engstrand.

I 2011 ble det kjent at en omreisende foretok 50 omskjæringer av gutter på et kontor i Kristiansand. Etter den tid ble ny lov innført.

Fornøyd med tilbudet

Geir Stangeland

Fylkeslege Geir Stangeland mener det holder at Sørlandet sykehus henviser omskjæring til private klinikker.

Foto: Reidar Mosland / NRK

Fylkeslegen skal følge opp og se at det regionale helseforetaket tilbyr eller henviser til private klinikker når det gjelder omskjæringer.

– Det viktige er at foreldre som ønsker å få dette gjennomført, har et tilbud, sier fylkeslege Geir Stangeland.

Han sier det ikke er medisinsk grunnlag for å foreta omskjæringer, men viser til at dette er kulturelt og religiøs forankret.

– Dersom det ikke blir utført av vårt offentlige helsevesen vil det uansett bli utført på andre måter. Og det er svært uheldig og det vil ha stor risiko for barnet det gjelder, sier Stangeland.