Ikke lenger fritt frem for elbiler

Det er ikke lenger lov til å parkere gratis mer enn tre timer i Kristiansand sentrum. Nå varsler Kristiansand Parkeringsselskap bøter til «parkeringssyndere».

Det er ikke lenger lov til å parkere gratis mer enn tre timer i Kristiansand sentrum. Nå varsler Kristiansand Parkeringsselskap bøter til «parkeringssyndere».

Om du kjører elbil i Kristiansand må du være ekstra observant på skiltingen fremover. Nå kan man ikke parkere gratis mer enn tre timer i store deler av Kvadraturen.

Det er nå innført en innskrenking av tiden man kan stå parkert i sentrum. Over store deler av kvadraturen kan man nå stå parkert maksimalt tre timer.

Ole Jacob Rynning-Tønnesen

Avdelingsleder i Kristiansand Parkeringsselskap Ole Jacob Rynning-Tønnesen.

Foto: Tor Saltrøe/NRK Sorlandet

– Det handler om å få byen til å fungere bedre, sier avdelingsleder i Kristiansand Parkeringsselskap Ole Jacob Rynning-Tønnesen.

Om man glemmer tiden, ender man opp med en bot på 300 kroner.

Elbiler ødelegger

Parkeringsselskapet ønske seg langt færre heldagsparkere enn hva det er i dag.

– Tidligere hadde vi progressive takster. Dette har ikke fungert, mye på grunn av el- og hydrogenbiler som står gratis hele dagen. Vi tror tidsinnskrenking vil fungere mye bedre, sier Tønnesen.

Avdelingslederen anbefaler elbileiere som bruker byen flittig å skaffe seg parkeringsskive. Den koster 10 kroner og kan kjøpes hos parkeringsselskapet.

– Vi starter disse tidsbegrensningene de neste dagene, og de vil gjelde for store deler av Kvadraturen. Folk må være observante å se skiltingen, sier han.

P-skive

Denne parkeringsskiven kan kjøpes hos Kristiansand Parkeringsselskap og koster 10 kroner.

Foto: Tor Saltrøe/NRK Sorlandet

Muligheter for heldagsparkering

Rynning-Tønnesen er klar på at dette ikke er noen forskrift som er laget nylig.

I forskrift om offentlig parkeringsregulering står det følgende om gratisparkering for elbiler:

«På plasser med tidsbegrensning må urskive brukes for å dokumentere at parkering skjer i henhold til tidsbegrensningen».

Elbiler

Her i Kilden parkeringshus kan man stå gratis så lenge man ønsker.

Foto: Tor Saltrøe/NRK Sorlandet

– Det vil være mulighet for gratis heldagsparkering for elbiler i parkeringshuset ved Kilden, opplyser Rynning-Tønnesen.

Roser tiltaket

Rynning-Tønnesen forteller at flere bilister allerede har merket forskjellen etter tidsbegrensningene har blitt innført enkelte steder i Kvadraturen.

I en mail til parkeringsselskapet står det følgende:

«For noen uker siden stod det 19 elbiler parkert HELE dagen i vårt kvartal. I ettermiddag stod det 2, og den ene hadde gul lapp på ruta. (...) Tusen takk for en nye hverdag!»

– Vi tror denne løsningen vil bli bedre for beboere, næringsdrivere og butikker i Kvadraturen, sier Rynning-Tønnesen.