NRK Meny
Normal

I sjokk etter å ha blitt skambitt

Den unge mora beskyttet den lille gutten sin med sin egen kropp da de ble angrepet av tre store hunder.

 I ettermiddag kunne en 21 år gammel kvinne fra Makedonia gjenforenes med sin to år gamle sønn etter at hun kom hjem fra sykehuset. I går beskyttet hun den lille gutten med sin egen kropp da de ble angrepet av hunder på en lekeplass i Mandal

VIDEO: Ferdi Ferzullah (17), hans søster Erin (21) og hennes lille sønn fikk omfattende skader da de ble angrepet av hunder.

Beram Kovaci

Beram Kovaci er svoger til toåringens mor og onkel.

Foto: Morten Grønvold / NRK

Den to år gamle gutten var sammen med sin mor og sin 17 år gamle onkel på lekeplassen, da hundene gikk til angrep. Alle tre ble sendt til Sørlandet sykehus med bittskader.

Alle tre kommer fra Skopje i Makedonia og var på ferie hos familie i Mandal.

I ettermiddag kom 21 år gamle mora hjem fra sykehus, og kunne gjenforenes med sin lille sønn, sin bror og resten av familien. Hun orket ikke snakke om den dramatiske hendelsen.

– De er i sjokktilstand. De er blitt traumatisert. De hadde aldri trodd at de skulle bli angrepet av hunder her som det er så stille og rolig, sier Beram Kovaci, svoger og onkel til de tre skadde.

– Mistet en bit av armen

Kovaci forteller hva som skjedde på lekeplassen.

– Eieren har sagt noe til hundene, men hva som ble sagt vet jeg ikke. To sekunder etterpå kommer de over gjerdet og går de til angrep. Noen har sagt at hundene var mer på jakt etter guttungen og ville dra han med inn i skogen. Mora tar da tak i gutten og prøver så godt hun kan å beskytte gutten sin.

Hundene påførte alle tre alvorlige bittskader.

– Mora mistet en ganske stor bit av armen og gutten har merker etter hundetennene på ryggen. Det samme har onkelen på 17. På den ene armen har han kraftige bitt. Du ser at de er ganske dype, sier Beram Kovaci.

De tre hundene, en fransk mastiff og to hunder av blandingsrase doberman og rottweiler, hører til i nabolaget til lekeplassen.

Eier og hunder i forvaring

Hundeeieren, en 23 år gammel mann fra Mandal, ble i går pågrepet av politiet og skal avhøres. Noen vitner er allerede avhørt i saken, men politiadvokat Terje Skaddeberg Skaar vil ikke kommentere innholdet i forklaringene fordi flere vitner skal til avhør.

Hunder skambet barn og voksne

Hundene er inntil videre plassert i bur hos Falken. Det var mastiffen t.v. som angrep toåring.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Hundene er fortsatt i forvaring og befinner seg nå hos Falken i Mandal.

Det vil ikke bli avgjort hva som skal skje med dem før saken er ferdig etterforsket, ifølge politiet.

Beram Kovaci er ikke i tvil om hva som bør skje med hundene.

– Alle sammen bør avlives. Og eieren bør få sin straff, men det er det opp til myndighetene å bestemme. Så håper jeg de får en erstatning, sier han.

– Kan kreves avlivet

NRK har spurt politiadvokat i Agder Julie Nordland Vigsnes om hvilke krav som stilles til en hundeeier.

– Kort sagt så skal hundeeieren passe på at hunden ikke volder skade på andre personer og andres eiendom, sier Vigsnes.

Hun viser til at det nå er båndtvang og at den er absolutt. Det betyr blant annet at man ikke kan slippe hunden løs, heller ikke i turområder.

– I den tiden det er absolutt båndtvang som er fra 1. april til 20. august kan man ikke slippe hunden sin løs Unntaket er på egen eiendom, så sant den er innegjerdet.

– Kan man krev en hund avlivet hvis den har bitt noen?

– Det er ikke noe absolutt krav til at hunden skal avlives, det kommer an på skadeomfanget. Når det gjelder bitt av barn så er det strengere regler. Etter loven så kan det kreves at dersom et barn, dvs. personer under 12 år blir vesentlig skadet – så bør hunden avlives, sier Vigsnes.

Hun oppfordrer alle som blir utsatt for hundebitt om å melde saken til politiet.

– Hundeeierens ansvar

Dyretrener Tore Lislevann, som har 30 års erfaring med hunder, mener hundeeiere må passe bedre på hundene sine.

Han mener det er hundeeiers ansvar at hunder ikke går løs.

– Det er hundeeierne som har det fulle og hele ansvaret. Vi må få system på hunden vår og ikke la den gå bort til fremmede folk. Jeg kan ikke leve med en hund som har bitt et barn, sier Lislevann.

– Hva med oss som ikke har hund, hva må vi lære barna våre?

– Når vi treffer hunder så må vi ikke la barna våre løpe bort til en fremmed hund, sier Lislevann.