NRK Meny
Normal

Hyttefolk på Hovden telles via kloakken

Avansert teknologi i Bykles nye renseanlegg gjør at turist- og hyttekommunen Bykle kan finne ut hvor mange som er i kommunen til enhver tid. Dette gjøres ved å analysere kloakken.

Mann på do
Foto: Colourbox

– Dette er råkloakk rett fra hovdenområdet. Nå er det jo mandag i dag og ikke så mange gjester lengre, så nå har det roet seg veldig, sier fagleder Bjørn Einar Andersen i Bykle kommune. Han står inne i renseanlegget og ser ned i tanken med kloakkvann.

Har savnet en oversikt

Fjellbygda Hovden øverst i Setesdal har rundt 500 faste innbyggere. Stedet lever av turisme, og det finnes tall på antall hytter og utleiesenger. Men det har vært vanskelig å finne ut hvor mange mennesker som er i bygda til enhver tid.

– Vi har savnet en oversikt over bruken av hytter og fritidsboliger, sier Lasse Eidskrem, som er destinasjonssjef i Hovden.com.

Bykle renseanlegg

Ordfører Jon Rolf Næss (t.v.) og fagleder Bjørn Einar Andersen i Bykle kommune ved innløpet av kloakken fra Hovden.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK
Lasse Eidskrem

Destinasjonssjef i Hovden.com, Lasse Eidskrem, har savnet en oversikt over hvor mange mennesker som er i fjellbygda Hovden til enhver tid.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK
Fagleder Bjørn Einar Andersen

Fagleder Bjørn Einar Andersen i Bykle kommune mener det er en enkel sak å analysere hvor mange som besøker bygda ved å analysere kloakken.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Nå kan han få hjelp til det. I det moderne kloakkanlegget kan kommunen måle hvor mange som bruker hytter og hus i bygda.

– Vi ser her ganske nøyaktige tall på hvor mye som renner til anlegget, sier fagleder Bjørn Einar Andersen.

Kan finne ganske nøyaktige tall

Ved å analysere organisk innhold i det som kommer til renseanlegget, kan man ved enkel matematikk, finne et ganske nøyaktig tall på hva det vil si i antall personer.

Nær 20 000 mennesker i høysesongen gjør Hovden til ei bygd med enorme sesongsvingninger. Nå mener turistsjef Eidskrem at det bør være mulig å finne ut hva som trekker folk.

– Det blir jo artig å se hvilke helger og hvilke uker det er mye folk her oppe, og kanskje vi kan se om et arrangement trekker folk eller ikke, mener han.

For å fastsette antall beboere totalt på Hovden kan mengden kloakk måles.