NRK Meny
Normal

Hyller sin gode teatervenn

Teatermannen Alex Scherpf skal lørdag minnes med konsert i Kilden i Kristiansand. Det er lokale kunstnervenner som vil hedre Scherpf, som blant annet var sjef for Agder Teater og for Sameteateret.

Alex Scherpf

Skuespillerne Sven Henriksen, Hilde Hefte, Ole Geir Feste og pianist Vidar Bø. Med plakaten som er laget av billedkunstner Tom Lid fra Kristiansand.

Foto: Janne Aaterigen / NRK

Han var venn, skuespiller, instruktør og teatersjef. Lokale kunstnervenner vil minnes sin venn instruktøren, skuespilleren og teatersjefen Alex Scherpf, som gikk bort i august i fjor. Han ville fylt 60 år i disse dager.

Jazzvokalist Hilde Hefte tok initiativet til konserten som går av stabelen i Kilden Teater- og Konserthus på lørdag.

Alex Scherpf

Den tidligere teatersjefen og regissøren gikk i fjor høst bort etter lengre tids sykeleie.

Foto: NRK Sámi Radio/Brita Åse Norlemann

– Jeg visste med en gang han ble borte for oss at jeg skulle lage en forestilling for å feire ham. Og siden Alex ville blitt seksti år i februar, lager vi dette som en slags bursdagsfeiring for ham, sier Hefte til NRK.no.

Det er tre gode teatervenner som nå skal stå på scenen sammen igjen etter mange års pause. I tillegg til Hilde Hefte hyller Ole Geir Feste og Sven Henriksen Scherpf i ord og toner.

Ingen unnasluntring

Scherpf var sjef for Agder Teater og for Sameteateret Beaivvas i flere år. De tre skuespillerne er enige om at Alex Scherpf betydde mye for kulturlivet overalt hvor han var.

– Alex var jo den første som satte opp cabaret-teater i Kristiansand, sier Hilde Hefte.

Sven Henriksen beskriver Scherpf som en bauta i kulturlivet på Sørlandet og i Sameland.

– Jeg har fulgt ham på hele denne reisen, og det siste vi gjorde sammen var musikalen «Emma», som jeg skrev og som han satte opp i Fjæreheia i 2005.

Knut Nærum

Knut Nærum er lørdag konferansier på Kilden i Kristiansand.

Foto: Inger-Marit Sæby/NRK.no

– Alex var en god læremester, men han var også tøff og krevende. Han ville ikke ha noe unnasluntring. Så hver gang jeg går av scenen etter en forestilling, tenker jeg: Jeg håper Alex likte dette, sier Henriksen.

En god venn

– Jeg håper dette blir bra, sier Ole Geir Feste.

Og legger til:

– Det hadde i hvert fall blitt bra hvis Alex hadde hatt regien, spøker han.

Alex var en flink teatermann og en god venn, sier Feste.

– Han var slik venner skal være, smiler skuespilleren.

Når de hyller sin «kjære Alex» med to konserter i Kilden lørdag, blir det med Knut Nærum som konferansier og med blant annet utdrag fra musikalen «Kuler i solnedgangen" og fra cabaret-teaterforestillinger med musikk av Tom Waits, Edith Piaf og Jacques Brel.