NRK Meny
Normal

Alex Scherpf er død

Den tidligere teatersjefen og regissøren gikk lørdag formiddag bort etter lengre tids sykeleie.

Alex Scherpf

Alex Scherpf er død etter lengre tids sykeleie.

Foto: Reidar Mosland

Dette skriver Fædrelandsvennen .

Scherp har vært en kjent stemme også i samisk kulturliv. I 2002 fikk han kulturpris i Kautokeino kommune, blant annet for sitt arbeid som teatersjef ved Beaivváš Sámi Teáhter.

Alex Scherpf ble født i Tyskland i 1955 og flyttet til Kristiansand som 10-åring.

I 1985 gikk han ut av regilinja ved Statens teaterhøgskole, etter tre års studier.

Fra 1985 til 1997 regisserte han flere teaterstykker, både ved Agder Teater, Det norske teater, Teater Ibsen og Nationaltheatret. I 1997 ble han teatersjef ved Beivváš Sami Teáhter (Det Samiske Nasjonalteatret), og han ble der til 2002.
Fra 2005 til 2008 var Scherpf teatersjef ved Agder Teater.

Scherpf har også fungert som tekstforfatter, skuespiller og instruktør ved ulike oppsetninger, og han har regissert filmer, musikaler og revyer.

Han har mottatt ulike priser for sine produksjoner, blant annet Komiprisen for beste forestilling i 2005 ("Hurra for Andersen") og Heddapris for beste scenografi/kostyme i 2000 ("Vølunds Saga" ved Det Samiske Nasjonalteatret).

Han fikk også Kulturprisen i Kautokeino kommune i 2002, og i fjor ble han tildelt Vest-Agder fylkes kulturpris.

Kjempet mot kreften

Scherpf fikk påvist hjernesvulst høsten 2011, og var gjennom både stråling og cellegiftbehandling. I to og et halvt år har han og hans kone Reidunn Gøthesen Scherpf kjempet mot kreften. Lørdag formiddag tapte de kampen.