Hverdagsfylla bekymrer

Det er blitt mer og mer vanlig å drikke alkohol også til hverdags. Det bekymrer de som behandler folk med rusproblemer, for hverdagsforbruket kan lett bikke over i misbruk.

Det er blitt mer og mer vanlig å drikke alkohol også til hverdags.  Det bekymrer de som behandler folk med rusproblemer, for hverdagsforbruket kan lett bikke over i misbruk.

SE VIDEO: Den økte bruken av alkohol i hverdagen bekymrer de som jobber med rusavhengige.

– Det er vinterferie og vi er på overnattingstur til Kristiansand. Da er det lov med et glass vin, sier Trine Jenssen.

Trine Jenssen

Trine Jenssen mener hun og venninnene med god samvittighet kan kose seg med et glass en ettermiddag i vinterferien.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Sammen med resten av venninnegjengen fra Sandøya i Tvedestrand har hun vært på shopping. Nå puster de ut, mens de nyter et glass vin eller øl.

– Selvfølgelig drikker man litt for mye innimellom, det er jo gøy. Men det skjer ikke så ofte. Jeg kan godt ta meg et glass vin på kvelden, men når man har blitt voksen og har fått et mer avslappet forhold til alkohol, så drikker man seg sjeldnere full, sier Jenssen.

Frykter flere blir avhengige

Det skal være lov til å kose seg, men for stadig flere går kosen for langt, og det bekymrer de som daglig ser resultatene.

Pål Solhaug er enhetsleder på avdelingen for rusavhengighet på Sørlandet sykehus. Han liker dårlig utviklingen med at stadig flere drikker alkohol også i hverdagen.

Pål Solhaug

Pål Solhaug er enhetsleder på avdelingen for rusavhengighet på Sørlandet sykehus.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

– Faren er helt klart at flere står i fare for å utvikle et alvorlig alkoholproblem, sier Solhaug.

Pappvin er populært

En mulig årsak til at folk drikker mer til hverdags nå enn før er at stadig flere kjøper 3-liters dunker med pappvin.

Fra år 2000 har salget av pappvin økt fra 32 prosent av det totale vinsalget, til 54,7 prosent i fjor.

– Det er en bekymringsfull utvikling. Jeg mener det er et lite sosialt eksperiment vi holder på med som nasjon. Vi vet at økning av alkoholkonsum fører til både direkte og indirekte skader. Det går på både den psykiske og fysiske helsa løs, sier Solhaug.

Han vet at grensen mellom normalbruk og misbruk av alkohol kan være liten.

Er bevisst på forbruket

Inger Johanne Larsen

Inger Johanne Larssen tar seg gjerne et glass øl eller vin på en mandag, men hun er svært bevisst på sitt alkoholinntak.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Inger Johanne Larssen drikker øl mens hun ser fotballkamp på puben. Hun har gode grunner til å spørre seg om en øl til kampen er greit.

– Jeg har spurt meg selv om mitt alkoholforbuk er greit veldig mange ganger. Jeg har alltid hatt familiemedlemmer som har hatt problemer med alkohol, derfor har jeg alltid spurt meg selv om det er greit å ta et glass vin eller en øl på en mandag. Min konklusjon er at jeg ikke er en alkoholiker, sier Larssen.

– Den dagen du vet at du må ha et glass vin, da har du bikket ei grense.